DESGLAÇ DE LES COREES

Kim Jong-un convida el president sud-coreà a reunir-se amb ell a Pyongyang

La missiva va ser entregada a Moon per la delegació nord-coreana que es va reunir amb ell a Seül

kim

kim

2
Es llegeix en minuts
Efe

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, va invitar ahir per carta el president sud-coreà, Moon Jae-in, a reunir-se amb ell «com més aviat millor» a Pyongyang, segons ha informat un portaveu de l’oficina presidencial sud-coreana. La missiva va ser entregada a Moon per la delegació nord-coreana que es va reunir amb el mandatari sud-coreà a Seül i en la qual s’inclou la germana del mateix Kim Jong-un, Kim Jo-Jong. «Creem les condicions necessàries perquè (la cimera a Pyongyang) es faci realitat», ha respost Moon, segons ha detallat el portaveu de Casa Blava.

Fins ara només s’han produït dues cimeres de caps d’Estat de les dues Corees; totes dues a la capital nord-coreana els anys 2000 i 2007 involucrant el desaparegut líder i pare de Kim Jong-un, Kim Jong-il, i els també traspassats expresidents del Sud Kim Dae-jung i Roh Tae-woo, respectivament.

«ENVIADA ESPECIAL» / Encara que s’ha dit que Kim Jo-jong estava inclosa en la delegació nord-coreana que ha viatjat al Sud aprofitant l’arrencada dels Jocs Olímpics d’Hivern que se celebren en territori sud-coreà, el portaveu presidencial sud-coreà va assenyalar ahir que ella ha vingut en qualitat d’«enviada especial» del líder.

Jo-jong, que és directora de propaganda i agitació i membre del politburó del partit únic nord-coreà, va entregar a més a Moon una carta manuscrita del seu germà en la qual el líder nord-coreà li expressa el seu «desig de millorar les relacions» entre els dos països.

Durant la trobada d’ahir a Seül, Moon va demanar al seu torn a Pyongyang mirar de reprendre el diàleg amb els EUA per desactivar les tensions marcades per les contínues proves d’armes del règim i els seus intercanvis d’amenaces amb Donald Trump durant l’últim any.

En la reunió, Moon i la delegació nord-coreana van tractar «diversos aspectes relacionats amb les relacions intercoreanes i la situació general a la península coreana», va explicar Casa Blava sense detallar més sobre els continguts de les converses. 

VIATGE HISTÒRIC / La històrica presència de la delegació i de Kim Jo-jong 

Notícies relacionades

–que ha sigut el primer membre de la dinastia Kim a viatjar al sud– al país veí respon als acords obtinguts al gener entre les dues Corees (que tècnicament segueixen en guerra) perquè el Nord participés en els Jocs de Pyeongchang 2018.

El Govern de Moon Jae-in està convençut que aquest nou acostament intercoreà pot ajudar a millorar el panorama regional i que Pyongyang i Washington reprenguin el diàleg. La invitació del mandatari nord-coreà suposa un impuls a l’estratègia del president sud-coreà, que va assumir el càrrec l’any passat amb el propòsit d’enfortir les relacions amb Pyongyang amb el fi de trobar una solució negociada a la crisi desfermada pel programa nuclear nord-coreà.