Una neta de Mitterrand va denunciar per violació un ministre de Macron

Hulot, titular d'Ecologia, va reconèixer l'existència de la denúncia i va assegurar que la investigació va ser arxivada

Els fets van passar el 1997, quan Pascale Mitterrand tenia 20 anys i el denunciat 40

zentauroepp41955449 french minister for the ecological and inclusive transition 180209185007

zentauroepp41955449 french minister for the ecological and inclusive transition 180209185007 / LUDOVIC MARIN

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

L'acusació de violació que una neta de l'expresident francès François Mitterrand va fer el 2008 contra l'ara ministre d'Ecologia francès, Nicolas Hulot, debilita l'Executiu francès, ja tocat per una altra demanda similar contra el titular d'Hisenda, Gerald Darmanin.

El ministre, número tres del Govern, va reconèixer dijous l'existència d'una denúncia per violació, encara que va assegurar que la investigació havia sigut arxivada. Ho va fer un dia abans que aparegués als quioscos la revista L'Ebdo, que publicava la notícia. Pascale Mitterrand, neta de l'expresident francès va reconèixer amb posterioritat ser la denunciant d'una presumpta violació que va tenir lloc el 1997.

El president Emmanuel Macron li ha reiterat el seu suport i ha recordat el principi segons el qual només una imputació judicial causarà la seva sortida de l'Executiu. Però el ministre d'Ecologia no ha pogut evitar un gran enrenou mediàtic.  

Amb 20 i 40 anys

Pascale Mitterrand va presentar la denúncia el 2008 per uns fets que suposadament van tenir lloc el 1997, quan tenia 20 anys, en un domicili a la Bretanya d'Hulot, llavors un popular presentador de televisió, de 40. Ho va fer tot i saber que s'havien superat els 10 anys que marca la llei perquè prescrigui el delicte i amb l'única intenció que l'ecologista fos conscient del mal que li havia causat.

La neta de l'expresident socialista francès va explicar els fets a la revista L'Ebdo, però els va demanar que no ho publiquessin, segons ha assegurat el lletrat de la denunciant, Michel Dufranc. "El nom de Pascale Mitterrand ha sigut associat, en contra del seu acord, a una tempesta mediàtica contra Nicolas Hulot. Ni ella ni la seva família estan d'acord amb cap mena de publicitat", va assenyalar.

El soroll mediàtic també ha fet reaccionar la fiscalia de Saint-Malo (Bretanya), que va investigar llavors els fets i que ha confirmat haver interrogat Mitterrand i Hulot. "Els dos protagonistes tenien una versió contradictòria del consentiment de la relació sexual", ha assenyalat la fiscalia, que ha afegit que va arxivar la investigació perquè els fets havien prescrit.

El ministre més popular

Falta veure si l'escàndol no debilita la situació d'Hulot, el ministre més popular del Govern pel seu passat ecologista, defensor de la naturalesa i presentador de televisió. De moment, el ministre de l'Interior, Gerard Collomb, ha revelat que Macron, al Consell de Ministres de dijous, li va demanar que "aguantés".

Notícies relacionades

Però el seu és el segon cas que afecta l'Executiu francès per delictes sexuals en un moment particularment sensible després del cas Weinstein. El 27 de gener la fiscalia va anunciar l'obertura d'una investigació per violació contra Darmanin.

El ministre d'Hisenda nega les acusacions, que daten del 2009, quan tenia 26 anys, i que van ser fetes per una antiga prostituta de luxe, que sosté que Darmanin la va violar en una habitació d'hotel, on l'havia portat amb la promesa que l'ajudaria en una gestió judicial.