En els campaments

L'ONU denuncia violència sexual a dones i nens refugiats a Grècia

L'organisme internacional afirma que als campaments es viu un gran amuntegament i que les condicions de vida són "nefastes"

zentauroepp30469121 geo04 gevgelija  macedonia  20 07 2015   inmigrantes esperan180209201558

zentauroepp30469121 geo04 gevgelija macedonia 20 07 2015 inmigrantes esperan180209201558 / GEORGI LICOVSKI

2
Es llegeix en minuts
EFE / Ginebra

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha denunciat aquest divendres que les dones i nens refugiats a les illes gregues s'enfronten a un elevat risc de violència sexual per les circumstàncies d'amuntegament i inseguretat en què es troben els centres de recepció.

En la roda de premsa bisetmanal de l'ONU, la portaveu d'ACNUR Cécile Pouilly ha exigit noves accions per abordar l'amuntegament i "les nefastes condicions de vida" als centres de recepció, les dues causes principals dels abusos perpetrats contra dones i nens, sobretot aquells que viatgen sols. Pouilly ha celebrat les mesures preses fins ara pel Govern grec encara que ha sostingut que "no són suficients".

El 2017, ACNUR va registrar 622 casos de violència de gènere a les illes gregues, de les quals un 28% van patir violacions i abusos després d'haver arribat a Grècia. Segons la portaveu, la situació és particularment preocupant als Centres de Recepció i Identificació (RIC, en les seves sigles en anglès) a Moria (Lesbos) i Vathy (Samos), on habiten unes 5.500 persones, el doble de la seva capacitat, i en què els casos de violència sexual i abusos són particularment elevats.

Dutxes perilloses

En aquests centres els banys i latrines no són llocs segurs per a les dones quan es fa fosc fora que vagin acompanyades, i fins i tot dutxar-se durant el dia pot ser perillós, ha dit Poully. La portaveu ha advertit que la identificació de supervivents és difícil ja que les víctimes "són reticents a denunciar els assalts per por, vergonya, falta de suport i preocupacions sobre una possible discriminació o posterior estigmatització".

Pel que fa a les condicions de seguretat, Poully ha destacat que les patrulles policials també són "insuficients", sobretot durant la nit, i que no cobreixen les àrees adjacents als RICs, on existeixen campaments improvisats amb tendes i sense presència de seguretat. En aquest sentit, ACNUR ha alertat que la situació està generant frustració i tensió entre els refugiats, cosa que augmenta el risc de violència sexual contra les dones.

Entre les mesures que proposa l'agència per afrontar la situació destaquen la separació per gèneres dels residents per evitar que les dones hagin de compartir sostre amb homes desconeguts, i també a les zones de bany, que han de tenir una millor il·luminació i seguretat.

Assistència mèdica

Notícies relacionades

ACNUR també ha advocat per millors condicions i serveis, incloent-hi l'assistència mèdica i psicològica, un augment de la presència policial, una il·luminació més gran en les àrees públiques i més esforços per alleujar la situació de l'amuntegament, a la vegada que aportar personal especialitzat en el tractament de víctimes de violència sexual.

Precisament, a Moria, 30 especialistes -metges, psicòlegs i treballadors socials- comparteixen tres habitacions en què han d'examinar els seus pacients sense cap privacitat, cosa que afecta les seves condicions de treball i també la seva capacitat d'identificar i ajudar les víctimes, ha denunciat ACNUR.