GUERRA A SÍRIA

L'ofensiva d'Assad contra els rebels deixa 230 civils morts en cinc dies

Els atacs terrestres del règim i els bombardejos de l'aviació russa a les regions de Guta, als afores de Damasc, i a Idlib, últims bastions dels insurgents, s'han intensificat aquests últims dies

zentauroepp41945624 si01  duma  siria   07 02 2018   un ni o herido recibe trata180209170213

zentauroepp41945624 si01 duma siria 07 02 2018 un ni o herido recibe trata180209170213 / MOHAMMED BADRA

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

En només cinc dies d'atacs, les tropes del règim sirià, recolzades per l'aviació russa, han matat 229 civils, una mitjana de 46 al dia, segons dades que ha fet públiques aquest divendres l'Observatori Sirià pels Drets Humans. Entre els morts hi ha 58 nens.

En l'últim mes, Damasc ha accelerat els seus atacs sobre els dos últims bastions controlats per les milícies opositores. La regió més castigada és Guta, on els rebels estan completament envoltats per les forces lleials a Assad. Situada als afores de Damasc, a Guta hi sobreviuen 400.000 persones atrapades per un setge que les condemna -a més de viure sota les bombes de Damasc- a la fam i a l'escassetat d'aliments. L'altre blanc de l'ofensiva és Idlib, on Turquia té alguns centenars de soldats com a forces de «pacificació».

Els atacs d'Assad, que s'han intensificat des del mes de desembre del 2017, han provocat centenars de morts que segueixen apilant-se i han generat una altra crisi de refugiats. Segons van informar les Nacions Unides a finals de gener, 250.000 persones han fugit -en només 30 dies- d'Idlib. En aquesta regió, de fet, abans de l'ofensiva d'Assad, hi vivien 1,1 milions de persones, moltes de les quals hi havien arribat refugiant-se de la mateixa guerra. «És clar que aquests atacs són part d'una estratègia sistemàtica que consisteix, bàsicament, a castigar els civils», considera Haid Haid, del think tank britànic Chatham House.

Guerra inacabada

Guerra inacabadaEl novembre de l'any passat, el president rus, Vladímir Putin, va declarar, solemne, que la guerra a Síria s'havia acabat. Va dir llavors que Rússia, el règim d'Assad i l'aliat Iran havien guanyat la guerra. «Missió complerta. Heu lluitat brillantment. Ara podeu tornar a casa victoriosos», va dir llavors, segurament amb orgull, Putin als seus soldats desplaçats a Síria. Quatre mesos després d'aquestes paraules, la guerra, els bombardejos, la fam provocada i les ofensives i els trets continuen. Rússia, com tots els altres contendents, segueix ben ficada dins del país. I els civils segueixen morint.

Aquest dijous, per exemple, van morir 75 civils en diversos bombardejos. L'oposició, a més, assegura que, moltes vegades, els bombardejos tenen com a objectius els hospitals, molt debilitats ja per l'escassetat de medecines.

Ciutat assetjada

Ciutat assetjadaLes bombes no són l'únic problema a Guta. Des de fa anys, la regió viu assetjada i envoltada pels lleials d'Assad. El menjar i les medecines hi entren en comptagotes. I el que hi entra, ho fa a preus desorbitats. «Més de 4.000 famílies a Guta oriental ara viuen en soterranis i búnquers. Els nens estan famolencs, són bombardejats i estan atrapats. I el setge significa que no tenen on fugir», denuncia Save The Children.

Notícies relacionades

Les Nacions Unides, en diverses ocasions, han demanat que Damasc trenqui el setge i que deixi que el flux d'aliments cap a Guta es restableixi. Però, de moment, Assad no només no ha complert les demandes de l'ONU, sinó que intensifica la pressió.

Guta i Idlib han sigut, de fet, dos dels llocs on la guerra a Síria ha sigut més acarnissada contra els civils. Les acusacions contra Assad d'haver recorregut a armes químiques armes químiques en aquestes dues províncies són constants. L'atac més greu va ser l'agost del 2013, quan Guta va patir un atac amb gas sarín. Els EUA consideren el règim responsable. Segons Washington, només en aquest atac van morir 1.429 persones.