Les altres 'bombes'

5
Es llegeix en minuts

Al món hi ha nou països que posseeixen armes nuclears. Cinc d’ells, que no per casualitat són els membres permanents del Consell de Seguretat de l’ONU (Estats Units, Rússia, Xina, Gran Bretanya i França), són potències nuclears reconegudes internacionalment com a tals de forma legal, atès que ja les posseïen i havien realitzat assajos amb anterioritat a l’entrada en vigor del Tractat de No-Proliferació (TNP) el 1970.

Des d’aleshores altres països, que no han subscrit el TNP, han desenvolupat armes nuclears. L’últim a sumar-se a la llista ha sigut Corea del Nord. Abans ho havien fet l’Índia, el Pakistan i Israel. Malgrat haver reduït progressivament els seus arsenals en les últimes dues dècades i mitja, els EUA i Rússia posseeixen gairebé el 93% de les armes nuclears que existeixen al món.

El prestigiós Institut Internacional d’Investigació de la Pau d’Estocolm (SIPRI) xifra en el seu últim informe (publicat el juliol del 2017) en aproximadament 14.395 (dades del gener del 2017) les armes nuclears al planeta.   GRAN BRETANYA I FRANÇA

Submarins Trident i avions Rafale

El gener del 2017, segons el SIPRI, la Gran Bretanya posseïa uns 215 caps nuclears, dels quals 120 estaven operatius. El total de l’arsenal britànic serà reduït a no més de 180 caps cap a la meitat de la dècada del 2020. La força nuclear de dissuasió britànica consisteix en quatre submarins Trident, equipats amb míssils nuclears. El juliol del 2016 el Parlament britànic va aprovar el programa presentat pel Govern per substituir-los per altres de més moderns que, per motius pressupostaris, no entraran en servei fins a la dècada del 2030.

França posseeix uns 300 caps nuclears. El principal component de la seva força de dissuasió nuclear són quatre submarins Triomphant, equipats amb míssils nuclears. Recentment han sigut modernitzats per poder-hi portar míssils de nova generació. A més, la Força Aèria francesa disposa dels caces a reacció Mirage i Rafale, capaços de portar i disparar míssils nuclears d’abast mitjà.  

 XINA

Canvis qualitatius en l’arsenal

La Xina manté un arsenal d’uns 270 caps nuclears. Pequín s’ha embarcat en un programa de modernització centrat en canvis qualitatius. L’arsenal inclou míssils balístics intercontinentals (ICBM). També està desenvolupant una flota de submarins nuclears.

  L’ÍNDIA I EL PAKISTAN

Carrera armamentista al subcontinent

L’Índia i el Pakistan, que des de la independència (1947) arrosseguen una relació conflictiva, s’han embrancat en una carrera nuclear que, segons el SIPRI, pot fer «incrementar de forma molt significativa els seus respectius inventaris d’armes nuclears durant la pròxima dècada». El SIPRI considera que l’Índia posseeix entre 110 i 120 caps nuclears, amb tendència a l’alça. La seva prioritat és el desenvolupament dels míssils Agni-V, amb un abast gairebé intercontinental. També ha desenvolupat per mitjans propis un submarí nuclear.

El Pakistan va començar a desenvolupar un programa nuclear des de principis dels 70 i es creu que posseeix armes nuclears des de mitjans dels 80. El 2004, Abdul Qadir Khan, considerat el pare de la bomba atòmica pakistanesa, va confessar dirigir una xarxa de mercat negre per vendre tecnologia nuclear a països com Líbia, Corea del Nord i l’Iran. Malgrat la negativa oficial, persisteixen les sospites que el Govern pakistanès era còmplice en aquesta trama. El SIPRI calcula que el Pakistan posseeix entre 120 i 130 caps nuclears (gener del 2017), també amb tendència a l’alça i compta amb míssils balístics de curt i mitjà abast. Està intentant desenvolupar míssils de llarg abast capaços d’arribar a qualsevol lloc del territori de l’Índia.

El Pakistan és l’únic país musulmà amb armes nuclears i la massiva presència dels talibans i altres grups gihadistes al seu territori és un motiu addicional de preocupació internacional pel risc que en algun moment aconsegueixin algun d’aquests artefactes.

COREA DEL NORD

L’últim membre a entrar en el club

Corea del Nord, l’últim país a incorporar-se al club nuclear, havia subscrit el TNP però se’n va retirar a principis del 2003. Des de l’octubre del 2006 ha realitzat sis assajos nuclears, l’últim el 3 de setembre del 2017. El SIPRI creu que pot haver fabricat entre 10 i 20 caps nuclears. També té un avançat programa de míssils però no hi ha proves verificables que els seus caps nuclears siguin prou compactes per ser col·locats als míssils. No obstant, els experts creuen que possiblement podria miniaturitzar algun d’aquests caps per inserir-los en míssils de curt i mitjà abast.

ISRAEL

«Ambigüitat estratègica»

El cas d’Israel és el més complex. Profundament marcat per l’Holocaust, els pares fundadors de l’Estat jueu van veure en l’arma nuclear la garantia de dissuasió per evitar ser víctima d’un nou genocidi. En els anys 50 i principis dels 60, científics israelians van participar en el programa nuclear de França. Israel va construir el reactor de Dimona amb l’ajuda de París.

Israel manté des de fa dècades l’anomenada «política d’ambigüitat estratègica» que consisteix a no confirmar ni negar oficialment la possessió d’armes nuclears. Però la superioritat tecnològica per compensar la seva gran inferioritat demogràfica i territorial en una regió hostil ha estat sempre al centre de la seva doctrina militar. D’aquí ve la seva frenètica oposició al programa nuclear de l’Iran.

Notícies relacionades

L’octubre del 1986, Mordechai Vanunu, un tècnic que treballava a Dimona, va revelar al món, a través del diari britànic The Sunday Times, els detalls del programa nuclear israelià (i va ser empresonat durant dècades per això).

El SIPRI considera que Israel té 80 armes nuclears. D’aquestes, 30 serien bombes per ser llançades des d’avions i les altres 50 per ser col·locades als míssils balístics de mitjà abast Jericho II. Actualment desenvolupa un míssil més avançat, el Jericho III, d’abast intermedi, però no se sap en quina fase està. També han circulat informacions en el sentit que Israel estaria equipant amb míssils de creuer la seva flota de sis submarins alemanys Dolphin, però això no ha pogut ser confirmat i Israel ho nega. Altres fonts situen el nombre d’armes nuclears israelianes entre les 75 i les 200.