Assetjadors a Westminster

Un de cada cinc treballadors al Parlament britànic denuncia haver experimentat alguna mena de conducta sexual inapropiada l'últim any

Un grup de treball fa una crida a canviar de forma urgent "la cultura laboral" i recomana la implantació d'un nou codi de conducta

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES

Els casos d'assetjament sexual no són una anècdota al Parlament de Westminster. Un de cada cinc treballadors del Parlament britànic ha experimentat alguna mena d'assetjament sexual o conducta inapropiada l'últim any, segons un informe divulgat aquest dijous, que recomana sancions contra els responsables.

El document, fet per un grup de treball multipartit a càrrec de la diputada conservadora Andrea Leadsom, va ser encarregat arran de les denúncies fetes l'any passat per algunes dones contra polítics, com va ser el cas de l'exministre de Defensa Michael Fallon, que es va veure obligat a presentar la dimissió.

L'enquesta es va fer entre 1.377 treballadors parlamentaris. Un de cada cinc va dir que havia experimentat o havia sigut testimoni d'assetjament sexual o comportament incorrecte en els últims 12 mesos. 

Diverses dimissions

Fallon va dimitir el novembre passat després d'admetre una acusació de conducta inapropiada amb una periodista. El ministre, que era una de les figures destacades del Govern, va demanar disculpes per haver posat una mà sobre el genoll de la periodista Julia Hartley-Brewer durant un sopar el 2002.

A més de Fallon, una antiga ajudant de l'exsecretari d'Estat de Comerç Internacional Mark Garnier el va acusar d'haver-li demanat que anés a comprar "joguines sexuals", i el Partit Laborista va suspendre el diputat Kelvin Hopkins per un presumpte assetjament sexual a una jove militant.

El vice primer ministre Damian Greren, molt pròxim a Theresa May,  va abandonar el càrrec també al desembre, després de reconèixer que havia mentit quan li van trobar al seu ordinador del Parlament imatges pornogràfiques.

Investigació confidencial

L'informe recomana la creació d'un procediment de queixes i greuges que sigui "independent dels partits polítics". En virtut de les recomanacions d'aquest grup de treball, les queixes poden donar pas a una investigació confidencial per part d'un comissari parlamentari, que aplicaria sancions contra els responsables d'assetjament, com la suspensió d'un diputat o un membre de la Cambra dels Lords per un període de temps. Entre les mesures també s'hi inclouria l'expulsió d'un lord de la cambra o la destitució d'un diputat de la seva circumscripció, i això donaria pas a una elecció parcial per cobrir el seu escó.

L'informe recomana l'aplicació d'un nou codi de conducta que sigui vinculant a tots els que treballen a i per al Parlament de Westminster, fins i tot els parlamentaris.

Un canvi en la "cultura laboral és urgent i essencial", subratlla el document. "És inacceptable que comportaments inapropiats, entre ells la intimidació i l'assetjament sexual, tinguin lloc dins el que anomenem la comunitat parlamentària", afegeix.

Contra les acusacions falses

Al mateix temps, l'informe adverteix que serà necessari assegurar que no es destrueix la reputació d'un parlamentari per la presentació d'acusacions falses. "Ja se sap que els parlamentaris estan sota una constant atenció mediàtica i que, a causa de la naturalesa política (de la seva feina), hi ha un risc de queixes malicioses contra els que treballen al palau de Westminster (seu del Parlament), ja siguin diputats, lords o el personal", afegeix.

Notícies relacionades

La diputada Leadsom ha dit que aquest és un "gran dia" per al Parlament i el món polític britànic ja que el nou procediment proposat per eliminar aquest problema "demostrarà" que es vol aconseguir que el Regne Unit tingui el millor Parlament del món pel que fa a tractar "amb dignitat i respecte" la gent que hi treballa.

L'informe d'aquest grup de treball encara haurà de ser considerat per les dues cambres parlamentàries abans de ser posat en pràctica. D'aquí 15 dies tindrà lloc el primer debat.