GUERRA DE SÍRIA

Cauen els dos últims 'beatles', els gihadistes que van segrestar Marginedas

Combatents kurdosirians detenen els membres que quedaven lliures de la cèl·lula que va decapitar desenes d'ostatges occidentals

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Combatents kurdosirians han detingut Alexanda Kotey i El-Shafee Elsheikh, els dos gihadistes britànics que quedaven en llibertat de la brutal cèl·lula de l’Estat Islàmic (EI) coneguda com els Beatles, segons funcionaris nord-americans citats per la BBC, que no van donar detalls sobre les circumstàncies de la captura.

El Departament d’Estat dels Estats Units atribueix a la cèl·lula dels Beatles –que rep aquest nom per l’accent britànic dels seus quatre membres, tots ells de l’oest de Londres– la decapitació d’almenys 27 ostatges occidentals, entre ells els periodistes nord-americans James Foley i Steven Sotloff, els cooperants britànics David Haines i Alan Henning i el nord-americà Peter Kassig. El grup gihadista en va segrestar, va mantenir captius i va torturar molts més, entre ells el reporter d’EL PERIÓDICO Marc Marginedas. Capturat a Síria el setembre del 2013 i alliberat sis mesos després, Marginedas va narrar el seu captiveri a les pàgines d'aquest diari.

'John el gihadista' i els seus sequaços

El líder era Mohammed Emwazi, conegut com a John el Gihadista, que va ser un dels extremistes més buscats del món fins que va morir en un atac aeri amb drons a Raqqa (est) el 2015. Nascut a Kuwait, ell era l’emmascarat que apareixia en els terribles vídeos difosos per l’Estat Islàmic executant els ostatges. El quart beatleAine Davis, va ser empresonat a Turquia l’any passat, sota càrrecs de terrorisme i l’acusació de ser un membre prominent de l’EI. 

Notícies relacionades

Pel que fa als dos capturats ara, Kotey, de 34 anys i d’origen ghanès i grecoxipriota, és acusat pel Departament d’Estat d’haver participat en la tortura d’ostatges «amb mètodes excepcionalment cruels», com les descàrregues elèctriques i les simulacions d’ofec, a més d’haver actuat com a reclutador de l’EI. Elsheikh, de 29 anys i la família del qual va fugir de Sudan en la dècada dels 90, també exercia de carceller i «es va guanyar una reputació» com a torturador amb execucions simulades i crucifixions.

Segons The New York TimesThe New York Times, la detenció de tots dos va ser comunicada per les Forces Democràtiques Sirianes (SDF per les seves sigles en anglès) als seus aliats nord-americans a mitjans de gener, i les seves identitats han sigut confirmades mitjançant les seves empremtes dactilars i altres dades biomètriques.