SORTIDA DE TO

Desposseït de la vicepresidència del Parlament Europeu per dir nazi a una diputada

L'Eurocambra retira a l'eurodiputat ultraconservador polonès Ryszard Czarnecki el seu càrrec per mala conducta

undefined41941511 str005  estrasburgo  francia   07 02 2018   el vicepresident180207165706

undefined41941511 str005 estrasburgo francia 07 02 2018 el vicepresident180207165706 / PATRICK SEEGER

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Només d'assumir la presidència semestral de la Unió Europea (UE) el 2003, el primer ministre Silvio Berlusconi va perdre els papers a l'hemicicle d'Estrasburg. “Un director italià rodarà una pel·lícula sobre camps de concentració i li proposaria a vostè que fes el paper de caporal”, li va etzibar al llavors eurodiputat alemany Martin Schulz per a sorpresa generalitzada de la Cambra. L'insult va desencadenar una crisi política amb Alemanya, però la sang no va arribar al riu després de la petició d'excuses per part del polític italià.

Des d'aquella obscura anècdota han passat gairebé 15 anys, però les sortides de to d'alguns segueixen creuant línies vermelles infranquejables. L'últim a protagonitzar-ne una ha sigut el polonès Ryszard Czarneki (ECR), un dels eurodiputats del partit ultraconservador Llibertat i Justícia (PIS), que governa a Polònia. Aquest dimecres el ple ha votat a favor de retirar-li la seva condició de vicepresident per insultar una companya de la Cambra i compatriota, la conservadora polonesa Róza Thun (EPP), al comparar-la amb una col·laboradora nazi de la segona guerra mundial.

Es nega a disculpar-se

Notícies relacionades

Czarnecki va dir el mes passat a Thun “shmaltsovnik”, un terme pejoratiu i ofensiu utilitzat per definir els que entregaven jueus a les autoritats a canvi de diners. L'eurodiputat en qüestió s'ha negat des d'aleshores a excusar-se, i l'atac personal va arribar dimarts a la conferència de presidents, en què participen els líders dels grups polítics i el president de la Cambra, que van proposar desposseir-lo de la vicepresidència com a càstig per la seva "mala conducta" i falta greu.

Una proposta que el ple del Parlament Europeu ha avalat l'endemà per 447 vots a favor i 196 en contra. Czarnecki mantindrà el seu escó però no serà vicepresident ni membre del buró, ni podrà representar l'Eurocambra en absència del seu president, Antonio Tajani. “Els seus comentaris van anar més enllà del que és acceptable en el discurs polític. Quedava clar que no podia mantenir el seu paper com a vicepresident del Parlament Europeu”, han valorat els Socialistes i Demòcrates europeus.