Anar al contingut

SORTIDA DE LA UE

May rep Barnier amb el seu Govern dividit sobre el 'brexit'

La primera ministra apareix cada vegada més feble i paralitzada

Begoña Arce

May rep Barnier amb el seu Govern dividit sobre el 'brexit'

periodico

La primera ministra britànica, Theresa May, rep aquest dilluns a Londres el cap negociador de la Unió Europea, Michel Barnier, sense que el Regne Unit hagi decidit a aquestes altures el tipus de relació a què aspira després del brexit. May, lluny d'haver aconseguit un consens entre els seus i poder presentar la proposta britànica a Brussel·les, s'enfronta des de fa dies a una pujada de to en la lluita entre les faccions rivals del seu Govern. Amb un ministre dient públicament una cosa, un altre el contrari i el Parlament encara més dividit, May està paralitzada i tan feble com incapaç de prendre decisions.

Barnier s'entrevistarà també amb el ministre per al brexit, David Davis. Fins ara, i des del començament de les negociacions, els dos homes sempre s'havien reunit a Brussel·les per parlar del brexit.  La visita en el transcurs d'un dinar de treball es produeix en vigílies de la nova ronda de discussions tècniques entre les delegacions dels britànics i els europeus.

De dimarts a divendres alts funcionaris de les dues parts discutiran diferents aspectes del brexit, com el període de transició de dos anys, a partir del 29 de març del 2019, o el futur de la frontera entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda. Els treballs són una preparació de la segona fase de les negociacions que han de començar al març. L'acord sobre la transició hauria de quedar aprovat en la cimera prevista a Brussel·les el 22-23 d'aquest mes. El temps apress, però la indecisió de May amenaça el calendari i la mateixa negociació.

Postura euròfoba

Dilluns passat la UE va presentar la seva posició per a la fase de transició i exigeix que el Regne Unit continuï acatant les regles europees durant aquest període, però sense poder decisori. El Regne Unit tampoc podria durant aquest temps entaular negociacions comercials amb tercers països. Pels euròfobs del partit conservador això convertiria el Regne Unit “en un estat vassall”. 

El lobby euroescèptic, cada vegada més crescut i disposat a deposar la primera ministra, tem que May s'inclini per un brexit suau amb accés al mercat únic i la unió duanera. May ha ratificat que el Regne Unit els abandonarà tots dos, però la seva posició segueix sent ambigua. També hi ha divisions en el partit conservador sobre els futurs drets dels ciutadans europeus durant el període transitori i la jurisdicció del Tribunal Europeu de Justícia.

S'acaba la paciència

A Brussel·les perden la paciència per la falta de claredat dels britànics, “Seguim esperant les línies generals sobre comerç per a la cimera del març”, ha assenyalat un alt funcionari de la UE. “Però Theresa May ha sigut molt discreta. Si no diu què vol, no podrem preparar la nostra posició a temps”.  

0 Comentaris
cargando