DOCUMENT INTERN

Londres admet en un informe secret que l'economia britànica empitjorarà amb el 'brexit'

El document ha sigut filtrat per una publicació digital i mentre que l'Executiu i els euroescèptics li treuen importància, els sectors contraris a la sortida de la UE demanen que es faci públic totalment

zentauroepp41846259 file   in this wednesday  jan  10  2018 file photo  britain 180130120652

zentauroepp41846259 file in this wednesday jan 10 2018 file photo britain 180130120652 / Frank Augstein

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’economia britànica patirà l’impacte negatiu del brexit sigui quin sigui  l’acord que el Regne Unit obtingui amb la Unió Europea, segons un informe secret del Govern filtrat al digital BuzzFeed News. L’anàlisi del declivi després de la sortida de la UE ha sigut realitzada pel ministeri per al brexit. S’hi adverteix que l’economia del país creixerà més lentament quan surti de la UE, independentment del resultat de les discussions amb Brussel·les.

Tres possibilitats diferents s’han estudiat en aquest document, altament confidencial, que havia de ser examinat individualment pels ministres, a porta tancada, al llarg de les pròximes dues setmanes, vigilant moltíssim que no sortís a la llum pública. 

El resultat acaba donant la raó al titular de Finances, Philip Hammond, partidari de mantenir una relació al més estreta possible amb la UE després de la sortida, com a solució menys perniciosa. Hammond és per als euroescèptics radicals l’home contra qui carregar en la batalla dins del Partit Conservador sobre la futura orientació del brexit, cosa que ha donat lloc a especulacions sobre l’origen de la filtració.

D’acord amb el document, datat aquest mes, si el Regne Unit abandona la UE sense acord i s’acull a les normes de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), en els pròxims 15 anys el creixement econòmic seria el 8% inferior als pronòstics actuals. En aquest mateix període cauria el 5%  si el Regne Unit negocia un acord ampli de lliure mercat amb la UE i el 2% si continua formant part del mercat únic.

L’estudi, titulat Anàlisi sobre la sortida de la UE, suggereix que cada sector econòmic es veurà afectat negativament. Els que més patirien seran els de l’automòbil, alimentació i begudes, tèxtil, el químic i el comerç minorista. L’única excepció seria el sector agrícola. Irlanda del Nord, la regió de Birmingham i el nord-est d’Anglaterra serien les que en sortirien més malparades. El document també reconeix el risc que Londres vegi minvat el seu actual paper com a centre financer. La UE ha fet saber que la City no estarà protegida per cap acord de lliure comerç.

Esborrany inicial

El Govern ha intentat treure importància a l’informe, argumentant que es tracta d’un esborrany. «És un treball inicial no aprovat pels ministres», ha assenyalat un portaveu de Theresa May. L’informe tampoc tindria en compte, segons el Govern, el pacte únic fet a mida i sense precedents amb la Unió Europea, que May aspira a aconseguir dels Vint-i-set. «La primera ministra ha indicat clarament que no busquem un acord comercial com el del Canadà o Noruega. Busquem un acord a la mida, que ens concedeixi  una associació profunda i especial amb la Unió Europea», va dir el portaveu.

El diputat laborista, Chris Leslie, membre del grup Open Britain, a favor de la permanència, ha demanat que es publiqui el document íntegrament perquè «ningú ha votat (en el referèndum del 2016) perquè les seves famílies estiguin pitjor». L’Executiu es nega, no obstant, a divulgar l’anàlisi, ja que això perjudicaria la posició del Regne Unit en les actuals negociacions.    

Un dels líders de la campanya a favor del brexit dur, el conservador Ian Duncan Smith, ha considerat la filtració «altament sospitosa». «L’informe és incomplet i ha sigut filtrat deliberadament per oferir-nos una visió negativa», ha declarat a la BBC. 

La filtració dona la raó als partidaris de quedar-se al més a prop possible de la UE, l’opció que defensa Hammond, que està sent qüestionat i de qui es demana la seva dimissió a Maya per part dels defensors de la sortida del mercat únic i la unió duanera.

El més popular representant dels euroescèptics recalcitrants, el president de l’anomenat grup d’investigació europea dels diputats conservadors, Jacob Rees-Mogg, ha qualificat l’estudi d’«altament especulatiu». L’influent diputat ha recordat que altres anàlisis similars portades a terme pel Tresor abans del referèndum del brexit –advertint d’una pèrdua considerable de llocs de treball si es votava a favor de marxar– «han resultat àmpliament equivocats». 

Altres dirigents, com l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, entenen en canvi que l’estudi mostra la necessitat que el Govern «canviï urgentment de direcció» i prioritzi la permanència en el mercat únic i la unió duanera. La ciutat de Londres va votar massivament a favor de quedar-se a la UE.

Reacció escocesa

Notícies relacionades

Per a la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, el contingut de l’informe en qüestió explica les raons per les quals «durant mesos» el Govern de May «s’ha negat a donar detalls de l’anàlisi sobre l’impacte potencial de diversos escenaris del brexit i ha tractat desesperadament d’ocultar-los».

La filtració de l’informe ha coincidit amb l’inici a la Cambra dels Lords (la Cambra Alta) del debat sobre el projecte de llei de retirada de la UE, que ja va ser adoptat per la Cambra dels comuns el 17 de gener passat. 

L'ambaixador alemany i l'èpica antinazi

El nacionalisme dels euroescèptics britànics confon fantasia i realitat. El seu és un muntatge de pel·lícula, que aquest any es pot veure recompensat amb més d’un Oscar. Dos films sobre la segona guerra mundial nominats, <em>El instante más oscuro </em>i <em>Dunkerque</em>, estan alimentant el patriotisme dels partidaris de la sortida del Regne Unit de la UE. En les dues cintes s’ofereix la visió gloriosa que el Regne Unit es va enfrontar en solitari a l’Alemanya nazi. Una èpica, amb Winston Churchill com a figura central, que està nodrint l’ànima euroescèptica del país. Així ho creu l’ambaixador alemany a Londres, Peter Ammon.