DRETS DE LA DONA

Irlanda celebrarà un referèndum sobre l'avortament a finals de maig

El país, amb una de les legislacions més restrictives d'Europa, només permet avortar en cas de perill per a la vida de la mare

1
Es llegeix en minuts

El primer ministre d'Irlanda, Leo Varadkar, va anunciar aquest dilluns la celebració en aquest país d'un referèndum sobre els supòsits en els quals les dones poden avortar, ja que només es permet la interrupció de l'embaràs en cas de perill per a la vida de la mare.

Després de quatre hores de debat, el Consell de Ministres irlandès va adoptar aquesta decisió, que podria canviar una llei que té 35 anys i que és de les més restrictives d'Europa.

Varadkar va fer aquest anunci en una roda de premsa a Dublín, en què va precisar que la data concreta de la consulta popular se sabrà quan finalitzi el seu debat al Parlament.

Llei del 1983

"Aquest dilluns, el gabinet ha donat l'aprovació formal per celebrar un referèndum sobre l'avortament que tindrà lloc a finals de maig", va dir Varadkar, que va afegir que els irlandesos podran decidir així si volen derogar la Vuitena Esmena de la Constitució, que garanteix el mateix dret a la vida per a la mare i per al fetus.

L'actual llei, aprovada el 1983, prohibeix la interrupció voluntària de l'embaràs en casos de violacions, incestos i anomalies fetals.

Des del 2013, una nova regulació permet la interrupció de l'embaràs quan la vida de la mare corre perill, cosa que inclou l'amenaça de suïcidi.

Legislació restrictiva

El democristià Varadkar va afirmar que l'actual legislació li sembla "massa restrictiva".

"Qualsevol esmena a la nostra Constitució requereix una consideració acurada per part dels ciutadans. Han de comptar amb un ampli període de temps per considerar els assumptes i prendre part en un debat públic ben informat", va opinar el ministre.

Notícies relacionades

Segons les xifres de la Sanitat britànica, 3.451 dones irlandeses van anar a centres d'Anglaterra i Gal·les el 2015 per avortar.

Entre el 1980 i el 2015, almenys 165.438 irlandeses es van sotmetre a una interrupció de l'embaràs al Regne Unit, segons el Ministeri de Salut britànic.