Trump ofereix regularitzar 1,8 milions d'immigrants a canvi del mur

La proposta del president dels EUA inclou una llarga llista de mesures per restringir la immigració i blindar les fronteres

zentauroepp41779579 pk103wef  davos  suiza   25 01 2018   el presidente de los e180125162512

zentauroepp41779579 pk103wef davos suiza 25 01 2018 el presidente de los e180125162512 / LAURENT GILLIERON

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

L'Administració de Donald Trump ha posat sobre la taula una oferta per concedir la ciutadania a 1,8 milions d'immigrants indocumentats a canvi de 25.000 milions de dòlars per construir el mur a la frontera amb Mèxic, restriccions a la reunificació familiar i carta blanca per endurir la política immigratòria. L'oferta és una versió amb anabolitzants de la que ja va plantejar durant les negociacions recents per estendre el finançament al Govern i evitar-ne el tancament, però, després que aquell intent fracassés, ha optat per millorar l'oferta per intentar convèncer els demòcrates. A primera vista és un caramel temptador, tot i que, com ja han dit diversos senadors demòcrates, el seu preu és prohibitiu.

La proposta de la Casa Blanca es presentarà formalment dilluns, però els detalls ja s'han avançat a la premsa i els congressistes. Per un costat, ofereix una via per regularitzar els 690.000 immigrants indocumentats que van arribar als Estats Units de petits i es van acollir al seu dia al programa llançat per Barack Obama per protegir-los de la deportació. Als EUA se'ls coneix com a dreamers dreamers(somiadors), joves plenament integrats en la societat nord-americana que serveixen a l'Exèrcit, tenen contractes de treball o estan estudiant. La resta de la quota es cobriria amb 1,1 milions d'immigrants que mai van arribar a sol·licitar la protecció del programa, però que també van entrar al país il·legalment quan eren menors d'edat. Per a cap d'ells seria, no obstant, un camí de roses perquè haurien d'esperar 12 anys per obtenir la ciutadania.

Aquesta oferta és significativament més generosa del que havia plantejat fins ara Trump, però les seves contrapartides també són molt més oneroses. Darrere de l'embalatge humanitari s'amaga un pla per blindar les fronteres i alterar significativament la política immigratòria per fer-la molt més restrictiva. La Casa Blanca vol 25.000 milions de dòlars per construir el mur de Mèxic, una de les grans obsessions del president, malgrat que la seva efectivitat l'han arribat a qüestionar fins i tot els seus assessors més pròxims.

Notícies relacionades

Però les demandes no s'acaben aquí. També es vol restringir el dret a la reunificació familiar, que permet als ciutadans nord-americans emportar-se els seus familiars i cancel·lar el programa que reparteix anualment per sorteig 50.000 permisos de residència per a estrangers, principalment entre els països menys representats en el mosaic demogràfic nord-americà. Va ser durant una discussió sobre aquest últim programa quan Trump va dir allò de “forats de merda” per referir-se a Haití, el Salvador o els països africans, els més beneficiats per la Diversity Visa Lottery,Diversity Visa Lottery el nom oficial del programa que vol eliminar.

A aquests tres pilars s'hi haurien d'afegir una sèrie de mesures i prerrogatives per “incrementar radicalment els arrestos d'immigrants, accelerar les deportacions i detenir aquells que segueixen al país quan expiren els seus visats”, segons informa The New York Times. La primera reacció dels demòcrates ha sigut furibunda. Els seus senadors han descrit el pla com un “xantatge”, la “llista de la compra d'un supremacista blanc” o una “broma de mal gust”. S'haurà de veure què passa en els pròxims dies, però tot apunta que la reforma immigratòria de Trump naixerà morta.