desigualtat de gènere

Quatre periodistes de la BBC es rebaixaran el sou per igualar-lo al de les seves col·legues

Les diferències salarials poden arribar a ser del 100% en feines similars

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Quatre dels periodistes masculins més ben pagats de la BBC han acordat retallar-se el salari per ajustar-lo al que cobren les dones que fan la mateixa feina a la cadena de radiotelevisió pública. Els locutors de ràdio Jeremy Vine i John Humphrys, el presentador de notícies Huw Edwards i l'editor per a l'Amèrica del Nord Jon Sopel han anunciat que es rebaixaran el sou, segons ha publicat la BBC a la seva pàgina web.

 

L'emissora ¿¿va revelar fa poc que paga més als homes que a les dones. Finançada directament pels contribuents, la BBC és examinada amb lupa per l'opinió pública. Les desigualtats de gènere són una aresta més en el marc de les crítiques que sempre envolten el gegant britànic de mitjans de comunicació.

El director general, Tony Hall, es va comprometre a tancar la bretxa salarial de gènere existent per al 2020, però l'organització ha sigut criticada pels seus propis periodistes i pels legisladors per no actuar amb prou rapidesa i accelerar l'equiparació salarial entre dones i homes.

L'editora de la Xina Carrie Gracie, a qui se li va pagar molt menys que als seus homòlegs masculins, va renunciar a la seva feina el mes passat per lluitar contra el que va anomenar la "cultura de pagament secreta i il·legal de la BBC", per la qual rebia un salari considerablement més baix pel fet de ser dona.

Notícies relacionades

Les diferències salarials poden arribar a ser del 100% per a feines similars. L'editor nord-americà Sopel, un dels quatre que han acordat una retallada salarial, va guanyar 200.000 lliures i 250.000 lliures el 2016 i el 2017. Gracie va dir que li van pagar 135.000 lliures a l'any, i va exercir funcions equivalents a les de Sopel, però a la Xina.

El més ben pagat de tots quatre va ser Jeremy Vine, que va guanyar entre 700.000 lliures i 749.999 lliures per a la feina de ràdio i televisió. El presentador del programa de ràdio Humphrys va guanyar entre 600.000 lliures i 649.999 lliures, mentre que al presentador de notícies Edwards li van pagar entre 550.000 lliures i 599.999 lliures.