Trump vol declarar davant el fiscal de la trama russa

El president d'els EUA diu estar "impacient" per testificar davant Robert Mueller i s'ofereix a fer-ho sota jurament

zentauroepp41628122 us president donald trump smiles during his meeting with his180116224401

zentauroepp41628122 us president donald trump smiles during his meeting with his180116224401 / NICHOLAS KAMM

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, s’ha ofert a declarar sota jurament davant el fiscal especial que investiga les accions de Rússia per interferir en les passades eleccions presidencials nord-americanes. Després de comparèixer per sorpresa en una reunió dels seus ajudants amb periodistes a la Casa Blanca, Trump va dir que estava «impacient» per testificar davant el fiscal Robert Mueller. «Estic disposat a fer-ho sota jurament. M’encantaria fer-ho tan aviat com sigui possible», va afirmar el líder nord-americà. 

La investigació ha entrat en una fase crítica després que l’equip de Robert Mueller ja hagi entrevistat diversos membres del cercle més pròxim al president, inclosos el cap de la CIA i el fiscal general de l’Estat.

Trump ha reiterat fins a la sacietat que no hi va haver col·lusió entre la seva campanya i Rússia, malgrat els múltiples contactes que diverses figures de tots dos bàndols van mantenir durant els mesos previs als comicis. 

CÀRRECS CONTRA 4 EXASSESSORS / També ha dit que l’anomenada trama russa no és res més que «una farsa», una «caça de bruixes» orquestrada pels seus rivals demòcrates. Però el cert és que passen els mesos i les sospites no es dissipen. Més aviat al contrari. Mueller ha presentat càrrecs contra quatre exassessors de Trump, que, segons diverses fonts, estarien cooperant amb els seus fiscals, i NBC News va informar ahir que ha entrevistat també els alts càrrecs de la intel·ligència, inclòs el cap de la CIA, Mike Pompeo.

A aquests testimonis s’hi han d’unir els del fiscal general, Jeff Sessions, que va ser interrogat la setmana passada. L’exsenador per Alabama va ser un dels primers polítics a unir-se a la campanya de Trump quan ningú donava un cèntim pel novaiorquès. 

L’ACOMIADAMENT DE COMEY / Fins ara li ha demostrat una lleialtat a prova de bomba, però és un dels testimonis clau en les indagacions per la seva proximitat al president dels EUA i el seu rol en diversos dels episodis que s’investiguen, com l’acomiadament al maig del que va ser director de l’FBI, James Comey.

D’acord amb la premsa nord-americana, Mueller està molt interessat a preguntar-li a Trump pels motius que el van portar a carregar-se Comey, que, aleshores, liderava les investigacions de la trama russa des del seu càrrec al capdavant de l’FBI.

 El president va dir inicialment que la decisió es va prendre a instàncies de les recomanacions del Departament de Justícia, però més tard va reconèixer en una conversa amb diplomàtics russos que es va treure un pes de sobre al desfer-se de Comey. Aquesta línia d’investigació apunta que Mueller estaria sospesant si Trump hauria pogut cometre un delicte d’obstrucció a la justícia al cessar l’home que l’estava investigant al capdavant de l’FBI.

El president va dir dimecres que el seu testimoni podria produir-se «en les pròximes dues o tres setmanes», i va tornar a reiterar la seva innocència. 

L’‘IMPEACHMENT’ DE NIXON / «No hi va haver col·lusió ni res que s’hi assembli. Tampoc obstrucció i estic impacient (per declarar)», va assegurar a la Casa Blanca. Des del seu entorn ha començat a preparar-se una estratègia de defensa en cas que Mueller l’acabi acusant d’obstrucció, el mateix delicte que va posar en marxa l’impeachment de Richard Nixon en els anys 70.

Segons informa el portal d’informació política Axios, una de les opcions que es consideren passaria per destituir el fiscal Mueller per enfonsar la investigació. «Seguint amb el manual de Clinton-Starr, mata l’investigador especial i ofusca els càrrecs. És el Govern contra el president del poble. És una narrativa fàcil», publica Axios citant un assessor anònim de Trump.

Notícies relacionades

EL ‘CAS LEWINSKY’ / Bill Clinton mai va arribar a acomiadar el fiscal Kenneth Starr, l’home que després de ser designat per investigar l’escàndol Whitewater (relacionat amb les inversions immobiliàries dels Clinton) va acabar descobrint la seva relació amorosa amb la becària Monica Le-winsky, però sí que va atacar la reputació dels fiscals i va definir la investigació com una «caça de bruixes», la mateixa expressió utilitzada ara per Trump.

L’estratègia del president demòcrata no va funcionar. Al final va haver d’enfrontar-se a un impeachment del qual va acabar sortint formalment airós.