POLÈMIC 'BLOCKBUSTER'

Disturbis a l'Índia per l'estrena d'una pel·lícula de Bollywood

Grups radicals hindús cremen vehicles i ataquen sales de cine perquè consideren una ofensa la cinta que relata un idil·li entre una reina hindú i un sultà musulmà

india film under attack 46750-27afb

india film under attack 46750-27afb / Ajit Solanki (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Nova Delhi

L’estrena d’una pel·lícula va provocar ahir incidents violents per part de radicals hindús que es van enfrontar a la policia, van cremar pneumàtics i cotxes, i van amenaçar els espectadors a diverses ciutats del nord de l’Índia.

El film, un 'blockbuster' de Bollywood, es titula Padmaavat i relata un idil·li entre una reina mitològica hindú i un monarca musulmà, basada en un poema del segle XVI de Malik Muhammad Jayasi. Els grups radicals hindús consideren que la pel·lícula falta al respecte a la seva cultura, cosa que els productors de la pel·lícula neguen.

Algunes escoles de Nova Delhi van tancar les portes després que diversos manifestants ataquessin un autobús escolar dimecres. Moltes sales de cine han optat per no projectar la pel·lícula per por de ser atacades. Les forces de seguretat es van desplegar pel país per evitar més incidents. Però malgrat les amenaces, la pel·lícula es va estrenar en uns 5.000 cines de diferents parts del país.

Algunes informacions assenyalaven que el propietari d’una sala de cine a l’estat de Uttar Pradesh va ser atacat i que altres cines del veí estat de Bihar també van ser objecte de les ires dels radicals.

El Tribunal Suprem va rebutjar la petició de quatre estats que havien demanat la prohibició del llargmetratge per raons de seguretat. El llançament de Padmaavat estava programat per al dia 1 de desembre passat, però després d’amenaces als seus protagonistes i el director, els productors van decidir ajornar-ne la projecció.

Amenaces de mort

El personatge protagonista del film, Rani Padmini, és una figura sagrada per als rajput, una casta hindú amb molta influència al nord i el sud del país. Alguns grups radicals d’aquesta casta, com Karni Sena, feia mesos que demanaven al Govern la prohibició del llargmetratge perquè consideren una ofensa l’idil·li entre Padmini i un emperador musulmà del segle XIV, Alaudin Khilji. «La trama ofèn i taca l’honor d’aquesta comunitat», va declarar el portaveu del grup, Vijendra Singh Kalayanvat.

Segons la llegenda, la reina rajput es va suïcidar per protegir el seu honor i el de la seva família després de la mort del seu marit, el rei Rana Ratan Singh, a mans del sultà Alaudin Khilji.

La controvèrsia va sorgir per una suposada escena en la qual el rei musulmà somia d’aconseguir l’amor de la reina. De tota manera, els autors del film asseguren que aquesta escena no existeix.

Notícies relacionades

L’actriu que interpreta el paper de Padmini, Deepika Padukone, ha rebut amenaces de mort i fins i tot s’han arribat a oferir recompenses de més de mig milió d’euros per a aquells que aconsegueixin decapitar-la o cremar-la. «Quan la gent creu que estem fent una cosa dolenta a la pel·lícula, em sento molt trist», va manifestar Padukone en una entrevista a la cadena britànica BBC.

El director de la pel·lícula, Sanjay Leela Bhansali, ja va afirmar fa un any, després que un grup d’hindús irrompessin en un rodatge i l’ataquessin, que la pel·lícula no mostraria cap escena romàntica explícita entre la hindú i el musulmà. Però algunes seqüències que van aparèixer en el tràiler, en què Padmini mostrava parts del seu cos i feia balls sensuals, ja van fer enfadar una part d’aquesta comunitat.