A LA CIUTAT DE BENGAZI

Almenys 34 morts en un doble atemptat amb cotxe bomba a Líbia

L'atac es va produir a la sortida d'una mesquita freqüentada per un dels grups salafistes aliats al mariscal Hafter, l'home fort de l'est del país magribí

mbenach41760810 libyans check the aftermath of an explosion in the eastern c180124111552

mbenach41760810 libyans check the aftermath of an explosion in the eastern c180124111552 / ABDULLAH DOMA

1
Es llegeix en minuts

Almenys 34 persones han mort i algunes desenes han resultat ferides en un doble atemptat amb cotxe bomba davant una mesquita a Bengasi, la segona ciutat en importància de Líbia, segons un nou balanç de víctimes facilitat aquest dimecres per fonts hospitalàries.

L'atemptat es va produir aquest dimarts quan un primer vehicle va explotar a la sortida d'un grup de fidels d'una de les mesquites del barri d'Almaniya, al centre de l'urbs, i el segon 30 minuts després, quan ja havien arribat els serveis d'auxili. Entre les víctimes hi ha diversos agents de seguretat, sanitaris i civils.

El portaveu de l'hospital Al-Jala de Bengasi, Fadia al-Barghathi, ha informat que 25 morts i 51 ferits van ser traslladats a aquest centre mèdic. Nou morts i 36 ferits més van arribar a un altre hospital, el Centre mèdic de Bengasi, segons el seu portaveu, Khalil Guider. Un balanç precedent havia informat de 22 víctimes mortals.

El recompte final de víctimes podria ser bastant superior, ja que diversos ferits estan greus i altres han sigut traslladats a clíniques privades.

Grup salafista aliat a Hafter

La mesquita atacada sol ser lloc de reunió d'un dels grups salafistes aliats al mariscal Jalifa Hafter, un exmembre de la cúpula que va portar al poder Muammar Gaddafi i que 40 anys després, i després de ser reclutat per la CIA i convertir-se en el seu màxim opositor a l'exili, s'ha convertit en l'home fort del país.

La forma d'operar apunta als grups gihadistes, als quals Hafter ha combatut tant a Bengasi com en altres ciutats de l'est de Líbia, amb ajuda del citat grup salafista.

El mariscal va posar setge a l'urbs, capital de l'aixecament el 2011 contra Gaddafi, el maig del 2014, i a finals de 2017 va anunciar la seva conquista, malgrat que els gihadistes controlen diverses zones de l'extraradi.

Dues autoritats en lluita

Notícies relacionades

Líbia és un Estat fallit, víctima del caos i la guerra civil, des que el 2011 la comunitat internacional va contribuir militarment a la victòria dels rebels sobre la dictadura de Gaddafi. En l'actualitat, dues autoritats lluiten pel poder: una a Trípoli sostinguda per l'ONU i l'altra a la ciutat oriental de Tobruk sota control de Hafter.

Del conflicte se n'aprofiten grups de contrabandistes dedicats al tràfic d'armes, combustible i persones, i grups gihadistes, que s'han estès per tot el territori.