¿Política ficció?

Nova Califòrnia, la Tabàrnia dels EUA

Una iniciativa liderada per un tertulià conservador pretén dividir l'estat més poblat de la costa oest del país

nueva-california

nueva-california

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Les tensions territorials no són competència exclusiva de Catalunya i fins i tot a països dins d'identitats nacionals tan cohesionades com els Estats Units broten els seus propis fenòmens secessionistes. La Tabàrnia de l'Amèrica del Nord de Trump es diu Nova Califòrnia i pretén dividir l'estat més poblat de la costa oest del país.

No obstant, a diferència de Tabàrnia, Nova Califòrnia no sorgeix com a reacció a la voluntat d'independitzar-se dels Estats Units d'una part del territori, encara que sí que comparteix un discurs similar. "L'actual estat de Califòrnia està governat per una tirania", diu el document que proclama la independència simbòlica de Nova Califòrnia.

El Boadella californià

L'Albert Boadella de la Nova Califòrnia és el tertulià conservador de mitjans de comunicació Robert Paul Preston, que deixa clar que la seva intenció no és la de separar-se dels Estats Units, sinó de la “ingovernable” actual Califòrnia, tal com va comentar a la filial de la CBS de Sacramento.

El seu pla, segons va explicar a aquest mitjà, és coordinar els diferents representants electes dels territoris de Nova Califòrnia en els pròxims 10-18 mesos per protagonitzar mocions i accions legislatives per pressionar en aquest sentit.

La seva proposta es basa a separar els interessos dels urbanites de les grans metròpolis de Los Angeles i San Francisco dels dels ciutadans de comunitats rurals de San Diego, Fresno, San José o Redding. Una divisió que coincideix, principalment, amb les zones electorals, les primeres, on predomina el Partit Demòcrata.

15 milions d'habitants

La divisió realitzada pels impulsors de la iniciativa deixa 15 comtats a la Vella Califòrnia, habitats per 25 milions de persones, i n'agrupa 43, poblats per 15 milions d'habitants, en la Nova Califòrnia, segons càlculs realitzats pels mateixos impulsors. Un estat que, si es creés, seria el número 51 de la nació i el sisè més poblat de tots els Estats Units, al nivell de la ciutat de Nova York.

Notícies relacionades

En el procés de construcció de símbols, els nous californians ja tenen fins i tot la seva pròpia bandera, un os sobre fons blanc i amb una franja vermella a la part inferior de l'ensenya i una estrella del mateix color a la part superior dreta.  

Els moviments separatistes no són nous als Estats Units. A Texas fa anys que hi ha el Moviment Nacionalista Texà, que, reivindicant la memòria dels herois del fort d'El Álamo, el referèndum del brexit o el d'Escòcia, pretenen realitzar el seu propi plebiscit per separar-se, aquests sí, dels Estats Units i crear el seu propi país independent.