EL FUTUR DE LA UE

Macron: "L'ambició europea de França necessita Alemanya"

El president francès es reuneix a l'Elisi amb la cancellera alemanya en vigílies del vot crucial de l'SPD per reeditar la gran coalició

Merkel alerta que l'estabilitat del Govern alemany és capital per actuar a Europa

zentauroepp41675131 french president emmanuel macron and german chancellor angel180119201948

zentauroepp41675131 french president emmanuel macron and german chancellor angel180119201948 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, es va reunir ahir a l’Elisi amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, quatre dies després de l’acord aconseguit entre conservadors i socialdemòcrates per reeditar una gran coalició de Govern que les bases del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) hauran de ratificar demà en el transcurs del congrés extraordinari per allunyar l’inquietant escenari de noves eleccions al país.

La notícia d’aquest compromís  va ser molt aplaudida pel president francès, conscient que el seu projecte de refundació de la Unió Europea és impensable sense un eix francoalemany en plena forma. Per això, l’amenaça que els militants socialdemòcrates el rebutgin va planar de manera inevitable durant la roda de premsa prèvia al sopar de treball dels dos dirigents.

La cancellera es va mostrar optimista sobre el resultat del congrés, mentre que el president francès li va donar suport, tot i que va ser caut i no va voler comentar la política interna alemanya ni fer pronòstics sobre el temut vot de l’SPD i es va limitar a elogiar l’«ambició» del projecte europeu que, a parer seu, és al centre del preacord aconseguit per Merkel i el líder socialdemòcrata, Martin Schulz. Una aspiració que París comparteix i que no es podrà materialitzar sense la necessària cooperació de Berlín.

«L’ambició que tenim no pot arribar sola, necessita conjugar-se amb l’ambició alemanya», va admetre el president francès, defensor d’un europeisme sense complexos durant la campanya electoral que el va portar a l’Elisi fa vuit mesos.

    «Tinc confiança en aquest camí i crec que al congrés de l’SPD molts faran el possible perquè arribem a negociar la coalició, però és la decisió autònoma i independent dels socialdemòcrates alemanys», va assenyalar Merkel.

La zona euro 

La reforma que Macron va desgranar en el seu cèlebre discurs pronunciat el setembre passat a la Sorbona gira al voltant de la creació d’un pressupost i un president per a la zona euro, una idea que ensopega amb no poques resistències. Els socis del nord són reticents a mutualitzar el seu PIB amb els del sud i només el compromís de Berlín pot fer avançar les coses.

No obstant, als conservadors alemanys no els entusiasma la idea d’una integració econòmica més gran. Sobre aquest assumpte, el president francès va optar ahir per posar l’accent en els punts de convergència i evitar «obsessionar-se» amb el debat dels instruments. «Si estem d’acord en els fins, construirem els mecanismes», va subratllar.

«Necessitem avançar cap a una política comuna per tenir una Europa més sobirana, anar cap a més integració econòmica a la zona euro i definir a mitjà i llarg termini el camí que vagi en aquesta direcció. És massa aviat per saber si hi ha divergències tècniques sobre les magnituds d’un pressupost de l’eurozona», va afegir.

Estabilitat alemanya 

Notícies relacionades

Merkel, mentrestant, va defensar una Europa que doni confiança als seus ciutadans, que aporti una visió estratègica comuna, forta econòmicament i amb una zona euro estable més ben preparada per afrontar les crisis, així com un reforç de les fronteres exteriors de la Unió. Un missatge dirigit més al consum intern alemany que a recolzar les tesis del seu amfitrió. «És capital tenir un Govern estable a Alemanya per actuar a Europa», va assenyalar la cancellera, que també va destacar l’«ampli terreny d’acord» amb l’SPD en qüestions europees.

La trobada va servir també per preparar la revisió del Tractat de l’Elisi, firmat el 1963 per Charles de Gaulle i Konrad Adenauer per segellar la reconciliació francoalemanya després de la segona guerra mundial. Les línies generals del nou tractat es plasmaran en una inèdita resolució conjunta que dilluns aprovaran l’Assemblea Nacional i el Bundestag per reforçar la cooperació entre els dos països. Després del sopar de treball, Macron i Merkel van assistir al concert dirigit per Daniel Barenboim amb el qual la Filharmònica de París inaugura un cicle dedicat al compositor francès Claude Debussy.