DRAMA AL MAR

Un nadó de 3 mesos mor enmig del caos dels rescats al Mediterrani

Prop de 1.600 immigrants han sigut rescatats davant de les costes líbies des de dimarts, però uns quants centenars segueixen sense poder desembarcar en terra ferma a causa del vent i l'onatge

mbenach36854515 sub saharan migrants react inside a dinghy as they are rescu180118210920

mbenach36854515 sub saharan migrants react inside a dinghy as they are rescu180118210920 / Olmo Calvo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Un nadó eritreu de 3 mesos ha mort per falta d'evacuació mèdica al vaixell de l'oenagé humanitària Proactiva Open Arms que l'havia rescatat al mar davant de les costes de Líbia, mentre el mal temps i la falta d'embarcacions continuen dificultant els rescats, han explicat les oenagés que operen a la zona.

Prop de 1.600 immigrants han sigut rescatats des de dimarts davant de les costes de Líbia, entre ells moltes dones i nens, però mentre que alguns han pogut desembarcar aquest dijous a Sicília, uns quants centenars encara són a mar obert, i encara en tenen per uns quants dies.

Els vaixells 'Open Arms' 'Sea-Watch 3', que han rescatat respectivament 315 i més de 400 immigrants, són massa petits per poder transportar tantes persones a bord davant el fort vent i l'onatge que castiga actualment el sud de Sicília i han d'esperar a recer de les costes de Tunísia perquè el temps millori.

"Aquesta és una de les situacions més difícils a què ens hem hagut d'enfrontar fins ara", ha explicat a l'agència AFP Laura Lanuza, portaveu de Proactiva Open Arms.

Dimarts, l'equip mèdic de Proactiva va detectar una noia de 18 anys la vida de la qual estava en perill després d'un part difícil. Ella i el seu nadó de 4 dies van ser evacuats en helicòpter a la nit.

Desnutrició i febre

Però enmig de la confusió de les operacions de rescat, el metge no va detectar immediatament entre els 28 nadons arribats a bord un eritreu de 3 mesos que presentava desnutrició i febre alta.

L''Open Arms' va demanar en va una altra evacuació mèdica dimecres, però la criatura va morir a la nit, ha explicat Lanuza. Els guardacostes italians no han pogut ser contactats aquest dijous per saber per què l'evacuació no es va produir.

D'altra banda, un noi va poder ser evacuat en helicòpter del 'Sea-Watch 3' a les 3.00, igual que una noia que estava a punt de donar a llum a l''Open Arms' aquest dijous a la matinada.

Tancat en una bossa per a cadàvers, el nadó mort s'ha unit als cossos d'un altre nadó i d'un noi que van ser trobats morts dimarts dins de la sobrecarregada barca rescatada per Proactiva i col·locats, a falta d'un lloc millor, en una llanxa remolcada per l''Open Arms'.

Al límit de la seva capacitat

Notícies relacionades

"Els vaixells de rescat han arribat al límit de la seva capacitat, els vaixells de càrrega es desvien cap al sud per ajudar-los", ha comentat Klaus Merkle, coordinador de salvament a bord de l''Aquarius', llogat per SOS Méditerranée i Metges sense Fronteres, que ha arribat aquest dijous a Catània (Sicília) per desembarcar 505 immigrants rescatats dimarts.

"Aquesta situació extremadament perillosa és probable que continuï els pròxims dies", ha insistit Merkle, afegint que l''Aquarius' tornarà immediatament a la zona de rescat.