SÍMBOL DE FRANÇA

Macron vol que la baguet sigui patrimoni mundial

El president recolza els forners francesos en la seva petició a la Unesco

undefined22241687 an assistant weighs baguettes  french bread  registered in t180113201036

undefined22241687 an assistant weighs baguettes french bread registered in t180113201036 / CHARLES PLATIAU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de França, Emmanuel Macron, ha expressat aquest divendres el seu suport al desig manifestat pel cap de la patronal dels forners francesos de veure la baguet –la barra de pa estreta, allargada i cruixent convertida en un símbol de la tradició i la idiosincràsia franceses– inclosa en el patrimoni mundial immaterial de la Unesco.

    

«França és un país d’excel·lència en l’elaboració del pa. La baguet és l’enveja del món sencer. S’ha de preservar aquesta excel·lència i aquest mètode d’elaboració, i per això s’ha de registrar com a patrimoni», ha declarat el cap de l’Estat francès en una recepció als mestres forners celebrada al palau presidencial de l’Elisi.

320 PANS PER SEGON

Pel president de la Confederació Nacional de Forns i Brioixeria Francesa (CNPBF), Dominique Anract, la baguet, un producte «meravellós» fet de farina, aigua, sal i llevat, «tindria el seu lloc legítim» en el patrimoni mundial. «Juntament amb la Torre Eiffel, és un dels principals símbols francesos», ha afegit en una entrevista amb l’emissora de ràdio RTL.

    

Segons dades de la Confederació Nacional, França té un total de 33.000 forns. Les estadístiques conclouen que els francesos consumeixen uns 10.000 milions de barres d’aquest cruixent pa a l’any, cosa que equival a 320 cada segon. De mitjana, cada francès menja 120 grams diaris de baguet, encara que el seu consum ha minvat al llarg de les dècades, ja que és tres vegades més baix del que s’ingeria el 1950.

    

«La baguet és la vida quotidiana dels francesos i el pa és una història especial, és el dia a dia al matí, la tarda i la nit per als francesos», ha afirmat Macron. «Conec els nostres forners. Han vist que els napolitans havien aconseguit que la Unesco inscrivís la seva pizza com a patrimoni de la humanitat i per això diuen: ‘¿I per què no la baguet?’. ¡I tenen raó!», ha afirmat el president francès. 

PROTECCIÓ DE L’ONU

L’art del pizzaiolo napolità que fa ballar la massa en l’aire va ingressar el desembre passat en la llista del patrimoni immaterial de la humanitat elaborada per la Unesco, després d’una «petició mundial» que havia sigut firmada per dos milions de persones.

Notícies relacionades

    

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) va adoptar el 2003 una convenció per salvaguardar el patrimoni cultural immaterial de la humanitat i, des d’aleshores, un comitè elabora una llista de béns protegits en la qual, per posar alguns exemples, figuren la Patum de Berga, les Falles del Pirineu i les de València, els castells, el flamenc, la dieta mediterrània i la falco­neria.