El ministre de Justícia alemany, víctima de la seva pròpia llei contra l'odi a les xarxes

Maas va qualificar de "cretí" un col·lega socialdemòcrata en un tuit del 2010

La nova legislació alemanya sobre xarxes socials va entrar en vigor l'1 de gener i ha sigut durament criticada per l'oposició i pel sector periodístic

El ministre de Justícia alemany, víctima de la seva pròpia llei contra l'odi a les xarxes

ALEX GRIMM (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Justícia alemany, Heiko Maas, s'ha convertit en una de les primeres víctimes de la llei contra la incitació a l'odi a internet que ell mateix va proposar al Bundestag, el Parlament federal d'Alemanya. La llei, que pretén frenar els missatges d'odi i les falses notícies a les xarxes socials, va entrar en vigor l'1 de gener. Després d'una setmana de crítiques per part de l'oposició i del sector periodístic, ara la justícia centra la seva mirada en el mateix ministre que la va promulgar.

El motiu, un tuit del 2010 que va escriure Maas al seu compte de Twitter en què qualificava de "cretí" el polític del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD), Thilo Sarrazin. El missatge va ser immediatament eliminat així que va sortir a la llum, i per tant, Maas se salvarà de les conseqüències que impliquen aquest tipus de comentaris en la nova legislació. La llei obliga a eliminar els missatges amb "continguts manifestament delictius" en un termini de 24 hores després de rebre la notificació i, en cas d'incompliment, l'acusat haurà de pagar una multa de fins a 50 milions d'euros.

Una de les lleis més estrictes a Europa

La nova legislació sobre xarxes socials a Alemanya, una de les més estrictes a Europa, ha sigut durament criticada per l'oposició. La líder del partit d'esquerra radical Die Linke, Sahra Wagenknecht, va atacar la llei i va assegurar que "trepitja tots els fonaments de l'Estat de dret". L'Associació de Premsa alemanya també ha reivindicat el contingut de la llei i ha al·legat que es tracta d'una eina de "censura".

No obstant, Maas va defensar la normativa i va assenyalar al diari alemany Bild que no es tracta de reprimir la llibertat d'expressió perquè "la incitació a l'odi, les amenaces, els insults o fins i tot la negació de l'Holocaust no són llibertat d'expressió, sinó atacs contra aquesta". Després de les acusacions al ministre pel seu polèmic tuit, la publicació va desaparèixer de sobte i el mateix Maas va assegurar que va ser la mateixa xarxa social qui va eliminar el missatge i que avui dia "no publicaria aquest tuit perquè en tots aquests anys també n'he après".

Primers comptes bloquejats

Notícies relacionades

Tant Twitter com Facebook ja han bloquejat el compte de la líder del partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (Afd) i diputada del Bundestag, Beatrix von Stroch, que va publicar un tuit en què retreia a la Policia de Colònia haver desitjat un Cap d'Any pacífic en diversos idiomes, inclòs l'àrab.

A la publicació, l'alemanya va qualificar el col·lectiu musulmà d'"homes bàrbars que violen en grup", referint-se als abusos sexuals comesos per part de joves nord-africans que van tenir lloc fa dos anys en la mateixa data. La revista satírica Titanic, que es va fer ressò dels comentaris racistes de Von Stroch, també va acabar amb els seus comptes de Twitter i Facebook bloquejats.