LA METEOROLOGIA ALS EUA

Una tempesta de neu castiga Nova York i obliga a tancar els dos aeroports més importants

Milers de vols han sigut suspesos, mentre les xarxes de metro i rodalia han registrat destacats endarreriments

undefined41475920 new york  ny   january 04  people make their way through the180104205205

undefined41475920 new york ny january 04 people make their way through the180104205205 / Theo Wargo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ciutat de Nova York i la rodalia han patit aquest dijous la tempesta de neu més intensa de la temporada, qualificada de "cicló bomba", amb vastes àrees de l'estat en situació d'emergència i els aeroports JFK i Laguardia amb les operacions suspeses.

"Aquesta és una tempesta molt molt severa, amb forts vents i baixes temperatures", ha afirmat l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, al proporcionar en una roda de premsa un primer balanç de l'impacte del temporal.

La tempesta ha començat a castigar aquesta matinada zones de Long Island, situada al llarg de la costa de l'Atlàntic, i s'ha anat desplaçant fins a l'interior de l'estat.

La neu ha començat a caure amb intensitat a Manhattan a partir de les 7.30 hora local (12.30 GMT), quan molts novaiorquesos començaven el desplaçament cap al seu lloc de treball.

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, ha declarat l'estat d'emergència en diverses zones de l'estat, incloent-hi la ciutat de Nova York, poc després que el temporal comencés a castigar la regió.

Aquesta mesura ha permès a les autoritats de l'estat adoptar decisions que s'anteposin a les de les administracions locals, així com disposar de poders especials per lluitar contra el temporal sense necessitat d'aprovació legislativa.

"No és una tempesta de neu normal, és una tempesta de neu més vents de gran velocitat, que creen una situació greu", ha afirmat Cuomo en una roda de premsa.

S'espera que a les zones més afectades hi caigui fins gairebé mig metre de neu, segons els pronòstics meteorològics actualitzats, si bé la nevada anirà cedint al llarg del dia.

Però coincidirà amb forts vents i ratxes que arribaran fins als 100 quilòmetres per hora, cosa que representa un problema greu per als equips que estan treballant als carrers i a les rutes per treure la neu.

"Netejar les carreteres"

"És gairebé impossible netejar les carreteres quan tens aquestes ratxes de vent, que tornen a portar neu sobre les rutes", ha afirmat Cuomo.

Encara que vagi cedint la tempesta al llarg del dia d'avui, divendres i dissabte s'espera una brusca caiguda de les temperatures, cosa que han destacat tant Cuomo com De Blasio per ressaltar els riscos addicionals.

Les previsions indiquen que la sensació tèrmica pot caure fins als -29 graus Celsius, per les baixes temperatures i els vents glaçats, especialment divendres a la nit i dissabte a la matinada.

L'aeroport de JFK, un dels principals punts d'entrada als Estats Units, ha decidit suspendre les operacions i ha cancel·lat gairebé 500 vols amb origen i destinació a aquesta ciutat.

També ha quedat tancada la terminal de vols nacionals Laguardia, amb més de 600 vols cancel·lats.

L'aeroport de Newark, a l'estat de Nova Jersey, que també dona servei a Nova York, es mantenia obert perquè està més lluny de la zona de l'impacte, però aquest dijous havia cancel·lat gairebé 1.000 vols programats.

El metro suburbà de la ciutat de Nova York, que utilitzen diàriament sis milions de persones, es mantenia obert, però amb notables endarreriments, igual que les línies de tren de la xarxa de rodalies.

De Blasio també ha decidit declarar una emergència hivernal a la ciutat, que li permet, per exemple, retirar amb grues qualsevol vehicle que bloquegi el carrer.

Notícies relacionades

No s'han facilitat xifres de víctimes pel temporal, però segons les autoritats de Nova York només a la ciutat hi ha hagut més de 80 accidents de trànsit, la gran majoria al xocar vehicles a baixa velocitat.

"Estem davant una severa i perillosa tempesta de neu. Totes les mesures de seguretat són necessàries", ha insistit De Blasio.