CRISI HUMANITÀRIA

El Iemen: una guerra també contra els nens

Des que es va iniciar el conflicte, fa tres anys, més de 1.600 menors han mort i 2.700 han sigut mutilats

El bloqueig imposat per l'Aràbia Saudita resulta devastador en un país on set milions pateixen fam

msf200552high

msf200552high / MSF/

2
Es llegeix en minuts
Judit Figueras

«El pitjor lloc del món per ser nen». Així descrivia la situació al Iemen el director regional de l’Unicef per al Pròxim Orient i el nord d’Àfrica, Geert Cappelaere, fa unes setmanes. El Iemen és, des del 2014, un dels països que viuen més terror i patiment al planeta. Més de 15.000 persones han mort durant el conflicte i un total de 20 milions de iemenites es troben en situació d’emergència humanitària, 11 milions dels quals són nens.

Una guerra civil entre els rebels houthis i les forces governamentals i una creixent intromissió dels països veïns han portat el Iemen a patir, segons l’ONU, la pitjor crisi humanitària del món. El 2014, els houthis, seguidors de la branca xiïta de l’islam i recolzats per l’Iran, van enderrocar el president iemenita Abd Rabbu Mansur Hadi. Pocs mesos després, l’Aràbia Saudita va entrar en joc i va formar una coalició per recolzar Hadi.

Un total de vuit països de majoria sunnita, entre els quals hi ha Egipte, el Marroc, Qatar i Jordània,  recolzen l’Aràbia Saudita en la campanya de bombardejos contra les zones sota domini dels houthis. Els EUA, França i el Regne Unit han proveït aquesta coalició amb intel·ligència militar i suport logístic. Segons l’organització The Iemen Data Project, dels 8.600 atacs aeris que s’han portat a terme durant els últims dos anys, 1.510 han afectat zones residencials on hi havia escoles i hospitals.

El director de cooperació internacional de l’organització humanitària Save the Children, David del Campo, assenyala a EL PERIÓDICO que «la infància ha passat a ser un objectiu bèl·lic». Almenys 1.600 nens van morir i 2.700 van ser mutilats entre el maig del 2015 i el juny del 2017. A més a més, el reclutament de nens per a fins bèl·lics s’ha convertit en un dels problemes més preocupants. Des que va començar la guerra s’han registrat més de 1.800 casos en què grups armats dels dos bàndols han reclutat menors.

Devastador bloqueig saudita

El novembre passat, l’Aràbia Saudita va bloquejar totes les entrades terrestres, aèries i marítimes per evitar que l’Iran enviés armes als houthis. El setge saudita ha tingut conseqüències devastadores en un país on el 90% dels subministraments bàsics depenen de les importacions. El setge ha causat una fam que afecta set milions de persones i ha generat que fins a 1,8 milions de nens pateixin malnutrició.

Notícies relacionades

Les infraestructures sanitàries han sigut destrossades pels bombardejos. Segons dades de Save the Children, des que començar la guerra s’han destruït fins a 102 hospitals. Malalties que abans eren curables, ara són terminals. Del Campo assegura que «una simple diarrea o una pneumònia són avui algunes de les principals causes de mortalitat infantil». Per una altra banda, més de la meitat de la població no té accés a aigua potable, fet que ha incrementat brutalment la propagació de malalties com el còlera.

Del Campo assegura que el Iemen ha patit «la pitjor epidèmia del còlera en la història de la humanitat”. Des del setembre, s’han registrat més de 400.000 contagis d’aquesta malaltia que ja pateixen un milió de persones al país. El 56% dels possibles infectats de còlera són menors de 18 anys i una tercera part de les víctimes mortals d’aquesta malaltia són nens.