Els metges alemanys s'oposen a les proves d'edat per als refugiats

El col·legi professional ha expressat la seva negativa a l'aplicació d'una mesura que consideren poc ètica i que ha sigut sol·licitada per diversos membres de la Unió Social Cristiana (CSU)

denmark-migrantsjpeg-09b20

denmark-migrantsjpeg-09b20 / Ernst van Norde (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Col·legi Federal de Metges a Alemanya (Bundesärztekammer) s'ha oposat a fer proves mèdiques per comprovar l'edat dels joves que demanin asil al país. La institució ha expressat el seu desacord després que la Unió Social Cristiana (CSU), coalició aliada del Govern d'Angela Merkel, demanés que les proves s'establissin com a obligatòries per a aquest col·lectiu.

En un comunicat, el col·legi professional ha assenyalat que la introducció d'aquesta mesura significaria una "intromissió en la integritat física de la persona". El president de l'associació, Frank Ulrich Montgomery, ha assegurat que els tests "afectarien el benestar dels refugiats o immigrants". A més, Montgomery ha recalcat que existeix un marge d'error important en el resultat d'aquest examen i que "les investigacions són complexes, cares i carregades d'incerteses".

Petició voluntària

Des del 2016, la realització d'aquestes proves és voluntària a tot el país i pot ser sol·licitada per refugiats i per persones que hagin demanat l'asil. Molts joves arriben a Alemanya sense els seus pares, sense documents que confirmin la seva edat i sense recursos per sobreviure. Les ajudes que reben depenen de si són majors d'edat o no i consisteixen en suport econòmic, un lloc on dormir, la possibilitat d'anar a escola i l'assistència d'un tutor legal.

Segons l'Agència Federal de Migració i Refugiats (BAMF, en les seves sigles en alemany), la quantitat d'immigrants i sol·licitants d'asil a Alemanya s'ha incrementat notablement durant els últims anys, sobretot els casos de joves que arriben sense acompanyants. Dades de la BAMF van registrar que, només el 2016, els sol·licitants d'asil van arribar als 745.545.

Cas polèmic

Les peticions per part de personalitats de l'esfera política alemanya han augmentat després que una noia alemanya de 15 anys morís apunyalada. El cas es va fer mediàtic perquè el suposat assassí era un noi afganès refugiat que va arribar a Alemanya sense els seus pares. El noi havia assegurat que tenia 15 anys, no obstant el pare de la víctima va demanar que se sotmetés a un test per comprovar la seva verdadera edat.

Notícies relacionades

Després d'aquests esdeveniments, el ministre d'Interior de la regió de Baviera, Joachim Hermann, membre del CSU, va demanar que s'apliqués una "regulació estricta en la comprovació mèdica de l'edat de tots els sol·licitants d'asil que no siguin clarament reconeixibles com a nens".

El test per comprovar l'edat d'una persona és conegut com a artroscòpia de Roentgen i consisteix en una avaluació mèdica de l'aparença física i una anàlisi de les dents, els ossos de la mà i la clavícula a través de l'ús de raigs X. Aquest últim procediment és el que ha causat més controvèrsia ètica entre el gremi de metges alemanys, ja que suposa una intromissió en la integritat física de persones que no han comès cap crim