Crisi econòmica veneçolana

Maduro apuja un 40% el salari mínim i ja se l'ha menjat la inflació

L'augment dels preus i la crisi econòmica converteixen els augments en paper mullat

L'antic home de confiança d'Hugo Chávez responsabilitza el Govern de la debacle

zentauroepp41424619 acompa a cr nica  venezuela crisis   car01  caracas  venezue171228192419

zentauroepp41424619 acompa a cr nica venezuela crisis car01 caracas venezue171228192419 / MIGUEL GUTIERREZ

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els veneçolans han començat el 2018 amb un augment del 40% del salari mínim i amb la certesa que la inflació ha devorat d'entrada aquest benefici. Abans de tancar l'any, el president Nicolás Maduro va decidir l'increment que, si es té en compte la cotització del dòlar en el mercat negre, que regula les transaccions quotidianes, ha portat la paga mensual, juntament amb el bo alimentari, als vuit dòlars.

"Gràcies al poble per tot el suport que m'ha donat en les pitjors circumstàncies. Els convoco a l'esperança, els convoco a la vida", va dir el president a l'anunciar l'augment. Veneçuela ha tancat el 2017 amb una inflació del 1.639%. Les consultores econòmiques, en general lligades a l'oposició, projecten per a l'any que ara comença un augment dels preus molt més gran.

La presidenta de Consecomercio, María Carolina Uzcátegui, ha considerat irrellevant la mesura adoptada per Maduro: "En aquest país, a diferència dels països de la resta del món, sabem que un augment de sou implica més inflació, més problemes, més desproveïment, més complicacions d'exercir les nostres funcions regularment". Gabriela Ramírez, que va ser Defensora del Poble des del 2007 fins al 2014, ha dit que tornar a augmentar el salari en les circumstàncies actuals és com apagar un incendi amb gasolina. "Apujar el sou sense revaloritzar la moneda amb decisions que fomentin la confiança arrasa la ruïna de la nostra economia destrossada", ha assegurat l'especialista. Enrique Capriles, un dels referents de la Mesa d'Unitat Democràtica (MUD), ha qualificat l'augment "d'una burla més als treballadors".

Maduro, "com Herodes"

Les festes de Cap d'Any han estat marcades per l'escassetat del pernil, un producte essencial a la taula dels veneçolans, i pel so de les cassoles per expressar el malestar, que el Govern ha atribuït a una conjura internacional. "Si el nostre comandant estigués entre nosaltres, i baixés de la Caserna de la Muntanya, fes cua per al menjar, o estigués als carrers de Caracas, veiés els nens als abocadors d'escombraries, ¿què faria?, ¿amb quina cara li respondries?", ha assegurat l'expresident de Petróleos de Venezuela (PDVSA) i exministre de Petroli, Rafael Ramírez. Al seu torn, Ramírez, fins fa poc un dels homes més poderosos del país, ha comparat Maduro amb Herodes i l'ha acusat d'estar "assassinant la Revolució".

Ramírez, que fins fa poc era el representant del chavisme davant l'ONU, ha trencat amb Maduro en termes molt durs. El fiscal general veneçolà, Tarek William Saab, el vincula amb casos de corrupció en PDVSA. Ramírez assegura que aquestes acusacions han sigut resultat de les crítiques que ha formulat al Govern. De moment es nega a retornar a Caracas. En un article publicat al portal d'esquerres Aporrea, Ramírez assegura que "en una barreja de prepotència, ignorància, incapacitat, cinisme i molta irresponsabilitat" les actuals autoritats "han portat el nostre poble a una situació inimaginable de patiment i humiliació. Un retrocés terrible".

Notícies relacionades

Segons l'exministre, que durant anys va ser home de confiança d'Hugo Chávez, al cor dels veneçolans s'hi ha instal·lat "una profunda desesperança i falta de fe en el futur", fins al punt que han de passar hores als carrers "exigint un pernil" o per "obtenir un obsequi" de l'Estat. "¡L'economia és un caos! ¿Fins quan durarà tanta improvisació? ¿Qui es beneficia de tot això? ¿Qui s'ha fet milionari a la teva ombra? ¿Te'ls anomeno? Ja n'hi ha prou de donar la culpa als altres, primer la guerra econòmica, després les sancions, ara resulta que és culpa de PDVSA", ha increpat Ramírez a Maduro.

"¿Quan assumiràs la teva responsabilitat? ¿Quan diràs 'm'he equivocat', 'em retiro' o, almenys, 'rectificaré'?, ¿és que aquest poble no es mereix una mica d'honestedat?". Per últim, Ramírez ha cridat els seus excompanys de ruta a aturar la campanya de difamació que afronta. "¿I llavors?, ¿permetran aquest linxament moral i polític en contra meva? ¿És que ningú dirà res a favor del poble? ¿És que aquesta revolució es desfigurarà per transformar-se en això? (….) Avui soc jo, demà seran vostès o qualsevol que surti del xantatge".