Iran amenaça els manifestants amb imputar-los delictes penats amb la mort

L'aiatol·là Ali Khamenei acusa als enemics del país d'unir-se per desestabilitzar-lo

La repressió de les protestes ha causat ja 23 morts i un miler de detinguts

monmartinez41457816 correction   a handout photo provided by the office of iran 180102132816

monmartinez41457816 correction a handout photo provided by the office of iran 180102132816 / HANDOUT

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

La repressió s’intensifica a la  República Islàmica de l’Iran a mesura que s’estenen també les protestes, que ahir es van repetir per sisena jornada consecutiva. Ahir a la nit, el balanç ja era  de 23 morts i s’estaven produint detencions de forma massiva. Almenys 1.000 persones han sigut arrestades des de dijous passat en diferents ciutats del país. Només a la capital, Teheran, més de 450 persones han sigut capturades en els últims tres dies, segons el vicegovernador provincial, Ali Asgar Naserbakht. A més, les autoritats judicials van amenaçar ahir els manifestants amb acusar-los de delictes que poden ser castigats amb la pena de mort.

El guia suprem iranià, l’aiatol·là Ali Khamenei, va trencar ahir per primera vegada el seu silenci per acusar els enemics de l’Iran d’unir-se per desprestigiar i desgastar el règim. «En dies recents, enemics de l’Iran han utilitzat diferents instruments, inclosos diners, armes, i els aparells polítics i d’intel·ligència, per crear problemes a la República Islàmica», va dir. Khamenei no va esmentar pel seu nom qui són aquests enemics, però el secretari del Consell Suprem de Seguretat Nacional, Ali Shamkhani, va afirmar que els Estats Units, la Gran Bretanya i l’Aràbia Saudita estan darrere dels disturbis a l’Iran. «Els saudites rebran una resposta inesperada de l’Iran i ells saben fins a quin punt pot arribar a ser seriosa», va subratllar en una entrevista amb la cadena de TV Al-Mayadin, amb base a Beirut.

«ENEMISTAT AMB DÉU»

Per la seva part, el president del Tribunal Revolucionari de Teheran, Musa Ghazanfarabadi, va advertir també ahir que els detinguts s’enfrontaran a càstigs severs. «Cada dia que passi i les persones siguin detingudes, augmentarà el seu crim i càstig –va afirmar– i nos­altres ja no els considerem manifestants que exerceixen drets, sinó persones que volen perjudicar el règim», segons recull l’agència iraniana de notícies Tansim.

    

Ghazanfarabadi va advertir que els capturats seran jutjats aviat i que els capitostos s’enfrontaran a delictes greus, inclòs el de moharebeh, un terme islàmic que significa guerrejar contra Déu i que comporta la pena de mort. «Els que han estat presents al capdavant dels disturbis seran acusats, entre altres delictes, d’enemistat amb Déu, ja que estan relacionats amb els serveis d’intel·ligència estrangers i apliquen els seus programes», va subratllar el president del Tribunal Revolucionari. Els arrestats poden ser acusats també de «destrucció de béns públics i destrucció de béns personals de la gent», va explicar. «Per als que siguin detinguts a partir del tercer dia dels disturbis, després de l’anunci del Ministeri de l’Interior respecte a la il·legalitat d’aquestes manifestacions, el seu càstig serà més dur», va afegir.

    

Per la seva part, el viceministre de l’Interior, Hossein Zolfaghari, va informar que el 90% dels detinguts són menors de 25 anys, cosa que demostra la frustració de la generació més jove per les dificultats econòmiques i la falta de llibertat.

PICABARALLA AMB TRUMP 

La repressió d’aquestes protestes–que van començar per motius econòmics i aviat van derivar en polítiques– ha provocat una nova picabaralla entre el règim dels aiatol·làs i el president dels Estats Units, Donald Trump. El cap de la Casa Blanca ja fa uns quants dies que està tuitejant sobre la situació en aquest país i ahir mateix va escriure: «El poble de l’Iran per fi està actuant contra el brutal i corrupte règim iranià. Tots els diners que tan tontament els va donar el president [Barack] Obama van anar a parar al terrorisme i a les seves butxaques». «El poble té poc menjar, una gran inflació i cap dret humà. ¡Els Estats Units estan vigilant!», va afegir.

    

Teheran va sortir immediatament al pas d’aquestes afirmacions i va recomanar a Trump que s’ocupi dels problemes interns i de la fam i la pobresa al seu país, en comptes d’intervenir en els assumptes de l’Iran. És millor que Trump «s’ocupi una mica dels temes interns del seu país i d’assumptes com l’assassinat diari de desenes de persones en conflictes armats, tirotejos en diferents estats dels EUA i l’existència de milions de persones sense llar i famolenques allà», va indicar en un comunicat el portaveu del Ministeri d’Exteriors iranià, Bahram Qassemí.

    

Notícies relacionades

També l’ambaixadora dels EUA a l’ONU, Nikki Haley, va elogiar ahir «la valentia» dels manifestants iranians i va negar que les protestes estiguin dirigides des de l’estranger. «Tots sabem que això no té sentit. Les manifestacions són completament espontànies», va assegurar.

INQUIETUD INTERNACIONAL

La tensió a l’Iran està despertant la inquietud internacional, no tan sols a Wa­shington. El Canadà va demanar ahir a les autoritats iranianes que respectin «els drets democràtics i els drets humans». En termes similars es va expressar un portaveu del Ministeri d’Exteriors francès, que va recordar que «el dret de protesta és un dret fonamental». 

Temes:

Iran