inestabilitat internacional

Almenys una desena de morts en manifestacions a l'Iran

La policia deté unes 200 persones en les protestes contra la corrupció i la política econòmica de Rohaní

41451280 601 / AP

41451280 601
41451165 601
ABD05. Tehran (Iran (islamic Republic Of)), 31/12/2017.- A handout photo made available by the presidential official website shows, Iranian President Hassan Rouhani (C) speaks during a cabinet meeting in Tehran, Iran, 31 December 2017. Media reported that Rouhani said that this guy, points to US president Donald Trump, the one that calls Iranian nation ’terrorist’ has no right to sympathy with our people referring to Trump’s sympathy following anti-government protest in Iran. (Terrorista, Protestas, Teherán) EFE/EPA/PRESIDENTIAL OFFICIAL WEBSITE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

/

2
Es llegeix en minuts

La xifra de morts en les manifestacions de protesta contra la política econòmica del Govern del president iranià, Hassan Rohaní, puja a 10, segons ha informat la televisió estatal. Segons la informació de la televisió, que parla de ferits però no els quantifica, ja hi ha 200 detinguts en unes protestes contra el règim que van començar dijous passat a la ciutat de Mashad i van continuar en altres ciutats del país.

El president iranià, Hassan Rohaní, ha afirmat aquest dilluns que els enemics de la República Islàmica de l'Iran no han tolerat l'èxit de l'Iran en l'acord nuclear i a la regió i que per això han animat la gent a protestar. "El nostre progrés per a ells era intolerable, el nostre èxit en el món de la política davant els Estats Units i el règim sionista (en referència a Israel) ha sigut intolerable per a ells", ha dit Rohaní en la seva reunió amb els caps de les comissions del Parlament del país, en declaracions difoses per l'agència local iraniana ILNA.

Advertència

Malgrat que Rohaní ha reconegut el dret del poble a expressar la seva opinió, ha advertit que la policia mantindrà l'ordre als carrers. "L'Iran és una nació lliure i, segons les lleis constitucionals, el poble té dret a expressar la seva crítica i la seva protesta", però la finalitat ha de ser "una millora de la situació del país i de la vida de la població", ha dit Rohaní, segons l'agència IRNA.

Després de quatre dies de protestes contra la pujada del cost de la vida al país i la corrupció, el Govern està disposat que el país recuperi la normalitat per tots els mitjans de què disposa l'Estat. "El Govern no tolerarà els que vulguin destruir els recursos comuns o distorsionar l'ordre públic", ha dit Rouhani.

Crítiques

Notícies relacionades

El dirigent ha criticat els tuits del president nord-americà, Donald Trump, en què expressava el seu suport al poble iranià i les seves protestes. "El que diu terrorista al poble iranià no té dret a simpatitzar amb el nostre poble", ha declarat Rohaní. En referència a l'Aràbia Saudita, ha afegit que tampoc poden simpatitzar amb els iranians "els països àrabs de la regió que durant aquests anys s'han esforçat a actuar en contra del poble iranià".

Rohaní ha demanat als iranians estar més atents en aquesta "situació sensible de la regió i el país". Amb la unió "podem resoldre fàcilment molts dels problemes" i ser "pacients davant problemes" que demanen una solució a més llarg termini, ha afirmat. També ha assenyalat que "la critica del poble no és només sobre l'economia", ja que la gent vol que hi hagi transparència en tot el que es refereix a la corrupció.

Temes:

Iran