TENSIÓ A L'ESTAT PERSA

L'Iran viu el segon dia de protestes contra el president Rouhani

Milers de manifestants han sortit als carrers de diferents ciutats com a rebuig a la política econòmica de Govern, la carestia de la vida i la corrupció

zentauroepp41426816 abd03 teher n  ir n  28 12 2017   fotograf a de archivo del 171229192815

zentauroepp41426816 abd03 teher n ir n 28 12 2017 fotograf a de archivo del 171229192815 / ABEDIN TAHERKENAREH

1
Es llegeix en minuts
EFE / REUTERS / Teheran / Dubai

Milers de persones han sortit als carrers per segon dia consecutiu aquest divendres, dia festiu per als musulmans, a diverses ciutats de l'Iran per protestar contra l'actual política econòmica del Govern, el cost de la vida i la corrupció, en manifestacions que en algunes ocasions han degenerat en enfrontaments amb les forces de seguretat.

Les protestes han tingut lloc a les ciutats de Mashhad, Neyshabur, Kamshmar, Shahrud, Kermanshah, Rasht, Tabriz, Esfahan i també a Teheran, la capital, segons les imatges difoses per les xarxes socials. Els manifestants han corejat lemes contra al president iranià, Hassan Rouhani, i "Independència, llibertat, república iraniana", segons mostren les imatges difoses en canals de la xarxa social de Telegram. També s'han sentit crits contra el guia suprem i verdader home fort del règim, Ali Khamenei.

Així mateix, els manifestants han corejat lemes que semblaven jaculatòries per l'ànima de l'últim xa de l'Iran, Mohammad Reza Pahlavi, enderrocat el 1979 per la Revolució Islàmica que va encapçalar l'aiatol·là Khomeini.

Una de les ciutats que han concentrat les protestes, Kermanshah, és la principal localitat de la regió on el terratrèmol va matar 600 persones el mes de novembre passat. Les forces de seguretat han portat a terme diverses detencions, i ahir van ser arrestades 52 persones.

Problemes reals

Notícies relacionades

Entre els crits més corejats hi havia els de repulsa per la vida acomodada del clero iranià, al qual acusen de no empatitzar amb els problemes reals de la societat. "La nació és un captaire, mentre que els clergues viuen com Déu". Igualment, els manifestants han expressat el seu rebuig a la despesa que destina el règim iranià a alguns països de la regió mentre la població té dificultats econòmiques: "Ni Gaza ni el Líban, la meva vida la sacrifico per l'Iran".

Les protestes contra Rouhani s'han incrementat en les últimes setmanes, sobretot des que a principis de desembre va presentar els pressupostos per al 2018. L'última onada de protestes que va viure el país, que va durar diversos mesos, va ser el 2009, després de la reelecció del llavors president Mahmud Ahmadinejad, resultat que l'oposició va qualificar de fraudulent.

Temes:

Iran