GUERRA A SÍRIA

Internet es mobilitza per Karim, el bebè que va perdre la seva mare i un ull en un bombardeig d'Assad

El petit està atrapat en l'enclavament de Guta, on no pot rebre atenció mèdica

zentauroepp41412566 topshot   a picture taken on december 24  2017  shows syrian171228113718

zentauroepp41412566 topshot a picture taken on december 24 2017 shows syrian171228113718 / AMER ALMOHIBANY

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Poc després de néixer, la mare de Karim, un bebè que ara té dos mesos, va anar amb el seu fill al mercat. On viuen Karim i la seva família, aquesta activitat ja és, per si mateix, una cosa excepcional: són de Guta, una província siriana a prop de Damasc, assetjada des de fa anys pel règim de Baixar al-Assad.

A Guta, el menjar i les medecines entren en comptagotes. I les que ho fan tenen preus impossibles. 400.000 persones estan atrapades en aquesta província, sense res per posar-se a la boca i, a més, suportant els bombardejos constants de l'aviació d'Assad i del seu aliat, Rússia.

I és en aquesta situació on comença la història de Karim. El 29 d'octubre, la seva mare se'l va emportar al mercat, i aquell mateix dia, el lloc va ser bombardejat. La seva mare va morir allà i Karim, de poques setmanes de vida, va rebre danys cerebrals i va perdre un ull. Dos mesos després, sense haver rebut tractament, el bebè té el crani trencat, i, sense ajuda, perdrà la poca vista que li queda.

«Aquí a Guta no pot ser curat. Els metges ens diuen que necessita ser operat per salvar-li la vista. El meu fill necessita atencions constants, i així m'és impossible aconseguir una feina per poder subsistir. La vida sota el setge és un malson», va explicar el seu pare.

«Els meus fills s'estan morint de fam. L'únic que podem menjar és una mica de pa», va explicar el pare de Karim.

Notícies relacionades

La història de Karim s'ha fet viral a internet, i molts opositors sirians —entre ells els llorejats Cascos Blancs— i el representant del Regne Unit davant les Nacions Unides, Matthew Rycroft, entre molts altres, han penjat imatges a la xarxa amb l'etiqueta #SolidarityWithKarim (Solidaritat amb Karim) mentre es tapen un ull: l'ull de Karim que l'artilleria d'Assad ha aconseguit encegar.

Però Karim no és l'únic: segons els pocs equips mèdics que han pogut entrar a la regió siriana, hi ha unes 500 persones que necessiten ajuda sanitària immediata. Esperen que el govern sirià permeti que siguin evacuats, però les promeses d'Assad no sempre es compleixen.