tempesta tropical

Almenys 133 morts després del pas de la tempesta 'Tembin' al sud de les Filipines

Els serveis d'emergències busquen persones desaparegudes en diferents zones de l'arxipèlag

Almenys 133 morts després del pas de la tempesta 'Tembin' al sud de les Filipines

SOCIAL MEDIA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Una tempesta tropical ja ha deixat 133 morts i dotzenes de desapareguts al seu pas pel sud de les Filipines, segons els comptes provisionals de les autoritats. És probable que augmentin en el transcurs de les pròximes hores perquè encara no hi ha accés a algunes zones especialment afectades per les esllavissades i les inundacions.

La tempesta tropical Tembin (anomenada Vinta a les Filipines) va entrar divendres a l’illa meridional de Mindanao amb vents de més de 80 quilòmetres per hora i amb pluges torrencials que van arrasar les infraestructures d’una de les zones més pobres del país. Les àrees més castigades són les províncies de Lanao del Nord, Zamboanga del Nord i Lanao del Sud, amb 62, 46 i 18 morts respectivament. La vicegovernadora de Lanao del Nord, Maria Cristina Atay, ha declarat l’estat de calamitat a la seva regió. Les roques despreses des d’una muntanya han enterrat diverses cases, segons recull la premsa local.

«Encara estem mirant de confirmar que efectivament una localitat ha quedat sepultada en la seva pràctica totalitat pel fang a causa de les intenses pluges», ha afirmat Ryan Cabus, funcionari de la ciutat de Tubod. Per la seva part, Bong Edding, alcalde de la ciutat de Sibuco (província de Zamboanga del Nord), ha explicat que la velocitat a la qual va tenir lloc tot va impedir la fugida dels habitants de la zona. «És molt trist perquè falta poc per a Nadal, però aquestes coses estan totalment fora del nostre control», ha afegit. L’electricitat i les comunicacions han quedat tallades en unes quantes zones i les tasques de salvament han de lidiar amb un quadro meteorològic complicat de pluges i vents.

Recerca de supervivents

Treballadors del servei d’emergències, soldats, policia i voluntaris s’han mobilitzat per buscar supervivents, netejar runa i restablir els serveis bàsics caiguts. Entre les víctimes mortals hi figura un nen de 4 anys que va quedar atrapat en un esfondrament de terres a Payao i un pres sobre el qual va caure el sostre de la presó pels forts vents a la ciutat de Butuan, segons informa la Creu Roja de les Filipines. La tempesta es dirigeix ara cap a l’oest i passarà pel mar de Sulu amb vents encara més poderosos en direcció a l’illa de Palawan, un dels destins turístics de les Filipines. El servei meteorològic nacional PAGASA calcula que la tempesta deixarà les Filipines entre avui, diumenge, i demà, dilluns.

Sense proteccions eficaces

Notícies relacionades

Aquestes intenses precipitacions que ha portat Tembin no són excepcionals, però rarament arriben a l’illa de Mindanao, que al contrari d’altres parts de l’arxipèlag no compta amb proteccions eficaces. 

Una vintena de tifons s’acarnissen anualment amb les Filipines durant la temporada de pluges, que acostuma a començar al maig i acabar al novembre o desembre. Normalment castiguen les zones més deprimides d’un dels països més pobres del Sud-est Asiàtic. Gairebé una cinquantena de persones van morir la setmana passada al centre de les Filipines per la tempesta tropical Kai-Tak.