Anar al contingut

INICIATIVA HUMANITÀRIA

162 refugiats arriben en avió a Roma en el primer "corredor humanitari legal"

A pocs dies de Nadal les autoritats italianes i el Vaticà han traslladat a Roma els immigrants en avions militars després de ser seleccionats per l'ACNUR als centre de retenció de Líbia

Rossend Domènech

162 refugiats arriben en avió a Roma en el primer "corredor humanitari legal"

MASSIMO PERCOSSI

Són només 162, però al final sumaran entre 5.000 i 10.000, segons l’ONU. Es tracta dels primers emigrants i refugiats africans que, a molt pocs dies de la celebració del Nadal, no han hagut de pagar una pastera per travessar arriscadament el Meditterrani des de Líbia, sinó que han viatjat en dos avions militars C130 que van aterrar divendres a la nit a l’aeroport de Pratica di Mare, a les portes de Roma. 

«Un dia històric», va celebrar Marco Minniti, ministre de l’Interior italià. En l’estrena del primer «corredor humanitari legal», hi va intervenir també la Conferència Episcopal Italiana (CEI), que es va fer càrrec dels nouvinguts en instal·lacions de 16 diòcesis del país. «És una maquíssima vigília de Nadal», va comentar Gualtiero Bassetti, president dels bisbes.

Els primers afortunats van ser seleccionats per l’ACNUR, l’agència de l’ONU per a refugiats, en un dels centres de retenció per a emigrants irregulars que hi ha a Tripoli, capital líbia. «Hem visitat 995 vegades els camps d’acollida (de Líbia) i hem aconseguit posar en llibertat 1.200 persones», va explicar Roberto Mignone, responsable de l’agència a la capital del país magribí. Segons va dir, el 2018 s’aconseguirà «evacuar entre  5.000 i 10.000 persones, que es troben en condicions de fragilitat especial».

Als 162 immigrants se’ls ha concedit la protecció internacional –diferent de l’estatus de refugiat– i seran inserits en projectes d’integració al país. «Hem aconseguit salvar dones i nens, sostraient-los als traficants d’éssers humans», va manifestar el ministre Minniti, inspirador de la normativa que ha portat a l’allunyament del Canal de Sicília de tots els vaixells de les oenagés i ha permès entrar en escena a la guàrdia costanera líbia que intenta impedir la sortida de les barcasses. Pel ministre italià es tracta només «del començament». «Seguirem treballant per combatre la 
il·legalitat». 

La idea dels «corredors humanitaris legals» va ser posada en marxa per primera vegada el 2015 per la Comunitat de Sant Egidi de Roma, amb la col·laboració d’una de les esglésies protestants.

0 Comentaris
cargando