SOBREPOBLACIÓ A LA TUNDRA

La lluita d'un pastor noruec per no sacrificar els seus rens

L'afectat amenaça les autoritats amb portar el cas davant el Consell de Drets Humans de l'ONU perquè assegura que les mesures estatals violen els drets dels indígenes

682111-01-07

682111-01-07 / JONATHAN NACKSTRAND (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Judit Figueras

Un pastor de rens de la comunitat indígena sami, al nord de Noruega, ha perdut un polèmic judici i haurà de sacrificar 41 dels seus 116 rens (el 30%). El Tribunal Suprem de Noruega ha dictat la sentència després que Jovsset Ante Sara, el pastor afectat, recorregués fins a dues vegades contra una ordre que l’obliga a reduir el seu ramat. Aquesta vegada, Ante Sara amenaça amb portar el cas als tribunals de les Nacions Unides.

Sara va al·legar que no podria mantenir la seva família si se sotmetia al reglament i sacrificava part del seu ramat. És la tercera vegada que el Govern decideix portar el cas davant el Suprem. La nova legislació del país lapó vol prevenir l’excessiu pasturatge a la tundra, la regió polar, on la població de rens és de 220.000.

L’advocat de Sara, Trond Pedersen, assegura que la mesura viola els drets de comunitats indígenes com els sami, que tenen com a principal activitat la cria de rens. La Cort Suprema nega que el dictamen violi els drets d’aquesta comunitat i Pedersen assegura que portarà el cas al Consell de Drets Humans de l’ONU.

Notícies relacionades

L’advocat que defensa la posició del Govern, Stein-Erik Jahr Dahl, sosté que «el dret a la cria de rens no li dona a Sara el dret a tenir un nombre concret de rens per obtenir un retorn econòmic». I afirma que l’objectiu de la mesura és «garantir que la quantitat de rens es redueixi a un nivell ecològic, econòmicament i culturalment sostenible»

La comunitat sami, formada per unes 100.000 persones, disposa de Parlament i de president propis, encara que es tracta només de figures simbòliques, ja que les seves competències són mínimes. El Govern noruec va integrar els samis durant la dècada de 1960 i els va concedir drets lingüístics.