VISITA OFICIAL A PARÍS

Abbàs avisa que no acceptarà "cap pla" de pau dels Estats Units

El president palestí demana més implicació francesa en el conflicte del Pròxim Orient després de la condemna a l'ONU al reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel

Macron considera que Washington s'ha "marginat" del procés, però no assumirà el paper de lideratge que li reclamen els palestins

mbenach41393919 french president emmanuel macron  r  shakes hands with pales171222171217

mbenach41393919 french president emmanuel macron r shakes hands with pales171222171217 / FRANCOIS MORI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / París

Els palestins no acceptaran «cap pla» de pau proposat pels EUA al Pròxim Orient després del seu reconeixement de Jerusalem com a capital d’Israel, va avisar ahir a París el president palestí, Mahmud Abbàs, en una trobada amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que va considerar, per la seva part, que Washington «s’ha marginat» del procés.

 «No acceptarem cap pla dels EUA», va dir Abbàs després d’entrevistar-se amb el cap de l’Estat francès, just l’endemà que l’Assemblea General de l’ONU condemnés àmpliament la decisió del president Donald Trump de reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel.

«EUA s’ha desqualificat a si mateix», va afegir el president palestí, que va rebutjar reunir-se amb el vicepresident nord-americà, Mike Pence, en el seu pròxim viatge al Pròxim Orient, alhora que Washington prepara un pla de pau per a la regió que es donarà a conèixer cap a la primavera. Dels 193 països membres de l’ONU, 128 van votar a favor de la resolució, no vinculant, de condemna del reconeixement de Jerusalem, incloent-hi aliats de Washington com França i el Regne Unit. El nombre de països que no van votar la moció va permetre als EUA, que havien amenaçat amb represàlies financeres contra l’ONU, limitar els danys diplomàtics.

EL PAPER DE FRANÇA

Malgrat assenyalar que els EUA «s’han marginat» en aquesta qüestió, Macron no va dir que França s’hagi d’afanyar a assumir un paper de lideratge en una crisi que ha enverinat les relacions internacionals, malgrat que Abbàs li va demanar més implicació francesa. «Senyor president, confiem en vostè, el respectem, apreciem les seves paraules, esperem molt de vostès, esperem continuar treballant ben junts», va declarar Abbàs.

Afirmant que la diplomàcia francesa era «metòdica», Macron va descartar fer qualsevol reconeixement unilateral d’un Estat palestí per part de França. «¿Decidir unilateralment reconèixer Palestina és eficaç? No ho crec. Seria una reacció [a la decisió nord-americana] que ha causat disturbis a la regió», va afegir el mandatari francès. «Replicaria un error semblant», va estimar Macron.

Notícies relacionades

El president francès, que visitarà Israel i els territoris palestins el 2018, va recordar la posició del seu país assenyalant que «no hi ha alternativa a la solució dels dos estats i no hi ha solució sense un acord entre les parts sobre Jerusalem».

Sobre l’amenaça dels EUA d’«apuntar els noms» dels països que votessin la condemna i revisar la seva contribució a l’ONU, Abbàs va considerar que no es pot «imposar res al món utilitzant els diners». «No es pot pagar als estats exigint-los que adoptin una posició política concreta», va afegir.