SEGRESTADES A L'IRAQ

Tres germanes yazidites es retroben després d'estar captives de l'EI

Rosa, la gran, explica com les van separar i van vendre diverses vegades a gihadistes, "aquells gossos em van treure un gran guany econòmic", ha dit l'adolescent que intenta superar el trauma del captiveri

zentauroepp41387775 yazidi girls bushra  12  suhayla  7  and rosa  13  who were 171221185340

zentauroepp41387775 yazidi girls bushra 12 suhayla 7 and rosa 13 who were 171221185340 / ARI JALAL

2
Es llegeix en minuts
Reuters / Sharya (Iraq)

Quan Rosa, que ara té 14 anys, va preguntar als seus segrestadors de l'Estat Islàmic (EI) per la sort de les seves germanes menors, Bushra de 12 anys i Suhayla de 7 anys, els gihadistes li van dir que les havien matat perquè s'havien portat malament. "En aquell moment, ja res em va importar, fins i tot morir", diu. "Mai vaig pensar que les tornaria a veure". Diumenge passat les tres germanes van poder per fi reunir-se una altra vegada, tres anys després que caiguessin en mans de l'EI quan els extremistes van entrar a la ciutat Yazidita de Sinjar, el 3 d'agost del 2014.

La setmana passada el Govern de l'Iraq va proclamar oficialment la victòria sobre l'EI i ho va celebrar per amb parades militars i festes a Bagdad després de tres anys de guerra. Però els danys ocasionats pels gihadistes han deixat una empremta molt profunda i no és fàcil cosir les ferides. L'extrema violència dels barbuts ha accentuant el dolor de la societat i de les famílies iraquianes. 

Els gihadistes van disparar, decapitar, cremar vius o segrestar més de 9.000 membres dels yazidites, una violència que les Nacions Unides ha qualificat de campanya genocida. Segons dades dels líders d'aquesta minoria religiosa, més de 3.000 dels seus membres estan desapareguts. Entre ells hi ha els pares de Rosa, assassinats i llançats, com molts altres, a una fossa comuna. N'hi ha diverses escampades a Sinjar, on milers de yazidites encara viuen en tendes de campanya. També segueix desaparegut Zinal, el germà de 9 anys de les tres nenes. A Zinal els gihadistes el van capturar a la ciutat de Tal Afar, després el van portar a Mossul en un automòbil ple de menors. Des d'aleshores no se'n sap res.

Venudes diverses vegades

Rosa, Bushra i Suhayla viuen ara amb altres cinc germans, tots grans, en una tenda de campanya al petit poble de Sharya, a la regió iraquiana de Kurdistan. Segons ha explicat Rosa, en la primera fase del captiveri, ella i les seves germanes van ser venudes a un combatent de l'Estat Islàmic. L'adolescent va fer totes les tasques domèstiques i va cuidar les seves germanes, també de Zinal, i d'altres joves captius Yazidites, que vivien junts en una habitació petita.

Després de passar un any junts, a Zinal se la van emportar a Mossul, mentre que Suhayla i Bushra van ser venudes per separat a dues famílies de l'El. El drama va continuar per a les germanes, que van ser venudes més vegades i traslladades d'un costat a l'altre. Rosa ha explicat que a ella la van vendre dues vegades més, la primera per 4 dòlars, a Tal Afar, i la segona a l'interior de Síria per 60 dòlars. "Aquells gossos em van treure un gran guany econòmic", diu amb un somriure irònic. 

Notícies relacionades

Bushra va ser la primera de les tres germanes que va aconseguir escapar dels seus captors. Va fugir amb sis nenes Yazidites fins a Sinjar, on combatents kurds les van ajudar a trobar les respectives famílies. A Rosa, combatents del PKK kurd la van trobar a Idlib i la van portar de tornada a l'Iraq amb la seva família. A Suhayla la van rescatar en un camp de refugiats a Turquia.

A les tres germanes els espera un llarg i tortuós camí en la seva lluita per superar al màxim el trauma que suposa haver estat captives dels gihadistes. Com que Bushra va ser, de les tres germanes, la que va aconseguir tornar a casa, la seva gent li han demanat que sigui ella qui ajudi Rosa i Suhayla a reintegrar-se. Però Bushra ja ha advertit que no serà gens fàcil. "És cert que som fortes i que hem passat per moltes coses. Però els nostres cors són febles, estan trencats".