ESCÀNDOL CARCERARI

Uns vídeos mostren l'ús "sàdic" de la pistola Tàser en una presó dels EUA

Les accions dels guàrdies de la presó de Franklin a Ohio van tenir lloc entre el 2008 i el 2010 i una investigació demostra que cap dels agents implicats ha sigut sancionat; és més, alguns han sigut ascendits

zentauroepp41369373 franklin county sergeant mychal turner presses a taser gun i171219224548

zentauroepp41369373 franklin county sergeant mychal turner presses a taser gun i171219224548 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
REUTERS / Culumbus

El sergent Mychal Turner deixa atordit un reclús malalt mental després de fer servir diverses vegades la seva arma Tàser, que funciona amb descàrregues elèctriques, perquè el pres es nega a quedar-se a la cel·la de la presó del comtat de Franklin, a l'estat de Ohio. En un altre episodi, el mateix funcionari acciona l'arma contra un altre reu que es nega a treure's una joia. En una tercera ocasió, Turner no dubta a prémer el gallet de la Tàser fins a cinc vegades sobre un detingut emmanillat que no vol seure en un banc. Els tres successos, ocorreguts entre el 2008 i el 2010, formen part d'un informe elaborat després d'una investigació de l'agència Reuters.

Malgrat que aquests tres casos, entre altres que han passat a  la mateixa presó, van formar part d'una demanda col·lectiva en què s'acusava els guàrdies de "sadisme" i d'accions anticonstitucionals, la investigació de l'agència de notícies ha comprovat que ni Turner ni cap altre agent han sigut castigats, segons consta en els registres interns de la presó. És més, Turner va ser finalment promogut i ascendit, i en l'actualitat ocupa el càrrec de cap d'una important presó.

Turner, que s'ha negat a respondre a les preguntes de Reuters, ha defensat sempre aquestes accions, argumentant que si va utilitzar l'arma d'aquesta manera és perquè en aquell moment temia per la seva seguretat i per evitar perillosos forcejaments amb els reclusos. Els funcionaris de la presó també es van negar a fer comentaris sobre els fets.

Investigació criminal

Notícies relacionades

L'informe de Reuters inclou més d'una dotzena de vídeos de reducció de presos amb la Tàser al centre penitenciari del comtat de Franklin i dos experts en tortures de les Nacions Unides han demanat que s'obri una investigació criminal, una iniciativa que compta amb el suport de dirigents polítics de l'estat d'Ohio.

Segons l'informe, del 2008 al 2010, un total de 22 agents de la presó de Franklin van fer servir Tàsers contra 80 reclusos, però cap va prémer tantes vegades el gallet com Turner. Un altre dels guàrdies amb el dit fluix, el sergent Andrew Eing, també va ser ascendit a tinent del departament d'Afers Interns, una secció que s'encarrega d'investigar la conducta indeguda dels agents.