FOTO POLÈMICA

Consternació per la foto d'una nena guaraní que beu d'un bassal a l'Argentina

La revista 'Misiones Online' ha fet viral la imatge de la criatura, pertanyent a la comunitat mbya a la ciutat de Posadas, que ha aixecat gran polèmica

15136736025804

15136736025804

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

Patricia Fernández, periodista de Misiones Online, es desplaçava per l'avinguda de Mitre de la ciutat de Posadas, uns 1.000 quilòmetres al nord-est de la capital argentina, sota un sol voraç. Els gairebé 40 graus de temperatura es notaven al cos com un cop de foc. Anava cap a casa seva, fugint d'un aire que enterboleix els sentits, quan la va fer parar un semàfor. De sobte va veure una cosa que la va esgarrifar: una nena s'havia ajupit per beure aigua d'un bassal format a la plaça del microcentre. Aigua de dies. D'una pluja passada o potser podrida. I no era qualsevol nena. Ella pertany a la comunitat originària mbya guaraní, que habita al Paraguai, el sud del Brasil i la província de Misiones, i és una de les més afectades entre els 13,5 milions de pobres que hi ha a l'Argentina.

L'escena no podia ser més eloqüent i alhora pertorbadora. Alguna cosa --l'instint professional, la indignació-- li va dir a Fernández que havia d'enregistrar-la. Només tenia a mà el telèfon. La imatge captada va ser objecte de debat dins de la redacció. I no es va publicar --"per mostrar aquesta realitat que existeix fa uns quants anys", segons Misiones-- fins que la nena amb set va rebre assistència (bidons d'aigua, gelats). Misiones Online. Fernández no va mesurar mai l'impacte mediàtic i global que podria tenir aquesta fotografia. Va ser resultat d'una acció gairebé reflex. "Una cosa que havia de fer", diu.

Fernández explica que la presència de nenes i nens mbya és freqüent a Posadas, ja s'han convertit en un paisatge natural de la capital missionera, fins i tot en zones pròximes a la seu de Govern. No viuen allà sinó en poblets ubicats a uns 200 quilòmetres. Venen a la ciutat amb els pares o un adult a vendre llimones i artesania o a demanar diners en nom seu. Els obliguen a pidolar. El que no havia vist mai era una situació com la que va tenir davant els ulls la tarda més calorosa de desembre. "Va ser molt difícil fer la foto".

Notícies relacionades

Misiones, igual que Formosa i Corrientes, estan entre les províncies amb més desigualtat social. Es calcula que la pobresa castiga més del 40% dels habitants. Els mbya coneixen molt bé un flagell que s'aguditza per una barreja de qüestions que excedeixen l'economia. En certa mesura depenen de targetes alimentàries que els proveeix l'Estat. La nena deshidratada que va buscar l'aigua d'un bassal per calmar-se podia ser qualsevol de la població en risc d'aquesta comunitat.

Segons especialistes, els menors mbya guaraní presenten un retard de creixement conegut com a stunted growth, de manera que és més elevada la taxa de mortalitat que la d'altres nens argentins en la franja de la pobresa. “Tant de bo que noies com les de l'altre dia mai més haguessin de buscar aigua a terra en una plaça”, diu Fernández. L'única certesa que té és que la calor de Posadas hi afegeix una capa d'infern a l'infern social.