INVESTIDURA A VIENA

Conservadors i ultradreta segellen el nou Govern d'Àustria amb protestes al carrer

Sebastian Kurz pren possessió com a canceller i mandatari més jove del món mentre 5.500 persones bloquegen el centre de Viena contra l'auge racista

zentauroepp41352076 epa4130  viena  austria   18 12 2017   varias personas sosti171218125356

zentauroepp41352076 epa4130 viena austria 18 12 2017 varias personas sosti171218125356 / FLORIAN WIESER

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Àustria ja té un nou Govern. Després de l’acord anunciat divendres passat a la tarda, ahir, conservadors i ultradreta van oficialitzar el seu pacte. Sebastian Kurz, líder del Partit Popular (ÖVP), va prendre possessió del càrrec, i es va convertir així en el nou canceller de la república transalpina i, amb tan sols 31 anys, en el mandatari més jove del món. Al seu costat, un polític amb passat neonazi com Heinz-Christian Strache és ara vicecanceller.

El nou Executiu, que compta amb 14 ministeris i dues subsecretaries, va jurar la Constitució davant el president d’Àustria, l’ecologista Alexander Van der Bellen. En el repartiment de carteres ministerials, l’islamòfob FPÖ ha aconseguit departaments tan importants com els d’Interior, Defensa, Afers Exteriors i Infraestructures, tota una victòria per a la formació. Aquest últim l’ocuparà l’ultra Norbert Hofer, que va perdre el desembre de l’any passat les eleccions presidencials enfront el mateix Van der Bellen.

Mobilització a la capital

La formació d’aquest Executiu ultraconservador va llançar ahir la protesta al carrer. Durant el matí, unes 5.500 persones van col·lapsar els carrers principals del centre de Viena com a protesta pel retorn de la ultradreta al Govern austríac, cosa que no es produïa des de l’any 2000. Llavors, la Unió Europea va acabar sancionant Àustria. Avui, en canvi, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, rebrà el nou canceller austríac amb els braços oberts.

Malgrat que l’FPÖ és obertament euroescèptic, Kurz visitarà Brussel·les per tranquil·litzar uns responsables europeus que viuen l’auge ultradretà al continent amb inquietud. «La situació és sens dubte diferent respecte al precedent del 2000, però la presència de l’extrema dreta en el poder no és mai anodina», alertava diumenge el comissari d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici. «Estarem atents a cada acte del Govern d’Àustria que pugui minar els nostres valors i principis europeus», va afegir el líder dels socialistes al Parlament Europeu, Gianni Pitella.

Notícies relacionades

El 15 d’octubre passat, la dreta va rebre un suport majoritari dels austríacs. Amb el carisma de la seva joventut i una llista plena d’independents que va recordar l’estratègia del president francès, Emmanuel Macron, Kurz va aconseguir fer reviure l’ÖVP i obtenir el 31,5% dels vots, mentre que l’ultradretà FPÖ va obtenir el 26% dels sufragis.

Amb l’acord de govern, Àustria certifica un gir cap al nacionalisme conservador i islamòfob que l’acosta a les posicions d’altres països crítics amb la Unió Europea, com Hongria, Polònia, Eslovàquia i la República Txeca.