PROTESTA SOCIAL A ARGENTINA

La retallada de les pensions de Macri provoca una batalla campal a Buenos Aires

El Govern argentí vol reduir prop d'un 13% les prestacions de jubilació i l'ajuda social

mbenach41317568 police launch tear gas canisters at stick wielding protester171214203900

mbenach41317568 police launch tear gas canisters at stick wielding protester171214203900 / Natacha Pisarenko

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Gasos lacrimògens. Vehicles amb rajos d'aigua que escupen amb acarnissament desconegut. Pedrades. El fum de pneumàtics cremats ennegrint el cel. Semblen imatges de l'Argentina de desembre del 2001, abans de la renúncia del president Fernando de la Rúa com a conseqüència del seu propi corralito financer. Però són del present. Els voltants del Parlament, al centre de la ciutat de Buenos Aires, amb els seus gairebé 34 graus de temperatura, van ser un camp de batalla entre les forces de seguretat i els manifestants.

Dins del recinte, i enmig de la pressió social creixent, la coalició de centredreta no va poder de moment convertir en llei una reforma que treu a les pensions i l'ajuda social més d'un 13%. La iniciativa ja va ser aprovada pel Senat i és vital per al president Mauricio Macri.

Les protestes van obligar la bancada de l'oficialisme a aixecar la sessió. La central obrera va decidir davant aquest gir suspendre la vaga general prevista per aquest divendres. “Evitem el lladronici”, va dir el diputat kirchnerista Agustín Rossi. “Aquesta llei és indefensable i només la impulsen per complir amb el Fons Monetari Internacional (FMI)”, va assegurar el diputat del peronisme dissident Felipe Solá.

“Això és un escàndol. Volen imposar el quòrum a trets al carrer”, va denunciar Leonardo Grosso, un altre diputat de l'oposició. “Aquest operatiu que han portat endavant és pervers, així aconseguiran reprimir a la gent i atacar dos legisladors. ¿Vol venir a veure la meva cama, a veure què és el que passa?”, li va increpar la diputada Victoria Donda al president de la Cámara, Emilio Monzó.

Fals quòrum

La situació més escandalosa no tenia a veure no obstant amb el que passava al carrer, sinó dins del Congrés. Segons la diputada Mirta Tundis, el macrisme va intentar formar un “fals quòrum” amb persones que no són legisladors, ja que li faltaven almenys dos vots. La diputada oficialista Elisa Carrió va acusar l'oposició de violenta i colpista i li va recordar que la coalició que sosté el president acaba de guanyar les eleccions legislatives.

El macrisme no té majoria a la Cambra i va tenir el suport d'un sector del peronisme per tirar endavant una iniciativa que treu poder adquisitiu als pensionistes i jubilats així com als beneficiaris de l'assistència social per situacions de pobresa. L'Església catòlica va parlar d'un “saqueig a la butxaca”. “Els jubilats estan perdent diners, però no poder adquisitiu”, va arribar a justificar el legislador de la força governant Pablo Tonelli.

Deute extern

La reforma del sistema de previsió és imprescindible per a Macri, obligat a tirar endavant un dràstic ajust econòmic i social abans que s'activi la bomba del deute extern. Argentina té dèficit comercial per onzè mes consecutiu (uns 6100 milions de dòlars). No entren en el país divises genuïnes ni arriben les inversions promeses (aquest any no han passat dels 1.700 milions de dòlars). El Govern, per tant, es finança en el mercat internacional creditici.

Notícies relacionades

Per afrontar aquest problema, l'Executiu va decidir augmentar per segona vegada les tarifes dels serveis públics en gairebé un 50% i posar en marxa una retallada de la despesa pública: els acomiadaments en el sector estatal i la reforma del sistema de previsió social han sigut les eines elegides. Des que va assumir la coalició Canviem, el desembre de 2015, els títols de deute extern en moneda estrangera van augmentar en 110.648 milions de dòlars. El 75% d'aquest nou passiu ha servit a la pràctica per finançar la fuga de capitals.

En virtut de les exorbitants taxes d'interès establertes pel Banc Central, pròximes al 30%, Argentina, amb els seus 13,5 milions de pobres, s'ha convertit una altra vegada en una plaça per als negocis financers de rèdit immediat: s'adquireix deute en dòlars, després es compren títols a curt termini (tres mesos) en pesos argentins i més tard es torna a comprar divisa nord-americana amb enormes guanys que surten del país.