RESPOSTA A TRUMP

El món islàmic proclama Jerusalem Est com la capital de Palestina

Erdogan acusa Trump de «cremar el món» i Israel d'«Estat terrorista» durant la cimera de l'OIC a Istanbul

Agents israelians 'disfressats' de palestins s'infiltren i dispersen una protesta a Cisjordània contra la decisió dels EUA sobre la capitalitat de la Ciutat Santa

mbenach41301157 topshot   an undercover israeli policeman detains a palestin171213222123

mbenach41301157 topshot an undercover israeli policeman detains a palestin171213222123 / ABBAS MOMANI

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’Organització per a la Cooperació Islàmica (OIC), reunida ahir a Istanbul, va declarar Jerusalem Est com la capital de l’Estat palestí i va invitar «tots els països a reconèixer l’Estat de Palestina amb Jerusalem Est com la seva capital ocupada». L’OIC està formada per 57 països de majoria musulmana i des de la seva fundació l’any 1969 inclou Palestina com a membre de ple dret. 

La decisió va ser adoptada en resposta a la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, que, la setmana passada, va reconèixer explícitament Jerusalem com a capital d’Israel i va anunciar que mouria l’ambaixada nord-americana a Israel des de Tel Aviv fins a Jerusalem.

Notícies relacionades

Transcorreguda una setmana des del pronunciament de Trump, el dia 6 de desembre passat, la decisió segueix provocant enceses protestes tant als territoris palestins com en algunes ciutats del món musulmà. Agents de les forces de seguretat israelianes infiltrats entre els manifestants palestins que llançaven pedres contra soldats israelians van dispersar abruptament ahir una manifestació en un control a prop de Ramal·la, a la Cisjordània ocupada. Els agents vestien kufies (el mocador palestí) i alguns d’ells portaven fins i tot la bandera palestina al front. Així, disfressats de palestins, no es distingien enmig dels manifestants.

«El foc encès per Trump amb la decisió de Jerusalem cremarà la regió i el món. No pot haver-hi una pau regional i global si no es troba una solució a la qüestió de Palestina», va dir el president turc, Recep Tayyip Erdogan, davant de molts mandataris de l’OIC desplaçats a Istanbul, com el president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbàs, el president iranià, Hassan Rohani, el rei de Jordània, Abdul·là II, i ministres i representants d’altres països de majoria musulmana, com Qatar, el Líban, l’Afganistan, el Sudan, Indonèsia, Egipte i els Emirats. A la reunió també hi va assistir una delegació de l’Aràbia Saudita, que, no obstant, mostra un perfil baix en aquest tema per les bones relacions que té tant amb Israel com amb l’Administració Trump. «La decisió sobre Jerusalem ens allibera de tot acord que hàgim firmat. Per exemple, els Acords d’Oslo. Els vam firmar, però ara ja no són vinculants per a nosaltres», va declarar Abbàs.