CRIMINAL ULTRA

L'assassí del làser, de nou a judici

L'ultradretà suec John Ausonius serà jutjat com a sospitós d'assassinar una supervivent d'Auschwitz a Frankfurt fa 25 anys

Entre el 1991 i el 1992 va perpetrar fins a 11 atacs contra ciutadans immigrants i va inspirar el terrorista noruec Anders Breivik

john ausonius

john ausonius

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Durant la segona meitat del 1991 Suècia va viure atemorida per l'assassí del làser. L'extremista ultradretà John Ausonius va perpetrar fins a 11 atacs terroristes contra la comunitat immigrant del país. Aquest dimecres, Alemanya comença un altre judici en què se l'acusa d'haver assassinat una supervivent de Auschwitz.

Les agressions produïdes a les localitats d'Estocolm i Uppsala entre l'agost del 1991 i el gener del 1992 li van valer una condemna de cadena perpètua que compleix actualment. Antonius, de 64 anys, va ser batejat com l'home del làser per l'espiell del rifle que va utilitzar per assassinar l'estudiant iranià Jimmy Ranjbar i ferir greument 10 persones més. Més tard va assegurar que el seu motiu havia sigut expulsar els immigrants del seu país. El seu testimoni el va recollir el supremacista blanc noruec Anders Breivik el 2011 amb l'assassinat de fins a 92 persones.

Però el que ha tornat Ausonius al banc dels acusats és un altre cas sense resoldre. La justícia alemanya l'acusa ara d'haver assassinat a sang freda Blanka Zmigrod, assistent de guarda-roba en un restaurant de Frankfurt de qui s'ha sabut que va ser supervivent de l'Holocaust nazi. Segons ha revelat el diari suec Aftonbladet, Zmigrod va sobreviure a quatre camps de concentració, inclòs Auschwitz.

Assassinat sense resoldre

La investigació assenyala que el 8 de febrer de 1992, mentre fugia de la policia sueca, Ausonius va visitar el restaurant on treballava Zmigrod. Dues setmanes més tard, l'ultradretà va tornar a l'establiment per acusar la dona jueva d'haver-li robat una llibreta i després d'una discussió li va assegurar que es tornarien a veure. La nit següent, el 23 de febrer, la dona de 68 anys va ser tirotejada per un ciclista encaputxat mentre tornava a casa.

17 anys després que Ausonius confessés el seu crim, l'assassinat de Zmigrod encara segueix sent un fosc interrogant. L'ultradretà suec i el seu advocat defensen que, encara que la investigació apunta a això, no hi ha evidències que provin la seva relació amb la mort de la dona. No obstant, l'assassí del làser va reconèixer haver utilitzat el mateix tipus de pistola i munició que es va utilitzar en l'assassinat de la supervivent. Segons va assenyalar Stefan Bergquist, investigador de la policia sueca, Ausonius va somriure quan en un interrogatori realitzat el 1993 se'l va informar que Zmigrod era d'ascendència jueva.

Model per a neonazis

La justícia alemanya ha reobert el cas de Frankfurt perquè s'especula que el modus operandi de l'home del làser podria haver servir com a model a Clandestinitat Nacionalsocialista (NSU) un grup terrorista neonazi que va operar a Alemanya entre el 2000 i el 2011. Com Ausonius, aquest comando va perpetrar atacs i assassinats contra població immigrant i es va servir d'atracaments en bancs per sostenir econòmicament les seves campanyes de terror.

Notícies relacionades

L'any passat Ausonius va ser entregat a les autoritats alemanyes per part de la justícia sueca perquè es realitzés la investigació del cas. Ara, un dels pitjors assassins en sèrie que es recorden s'asseu davant el tribunal de Frankfurt. Segons les investigacions, darrere l'assassí del làser s'amaga un home d'origen immigrant, de pare suís i mare alemanya, maltractat a l'escola i que, mitjançant el tenyit ros i lents de contacte de color blau, va intentar durant anys ser un “suec real”.

La justícia alemanya interrogarà Ausonius fins al pròxim 21 de gener. Tant si és declarat culpable com si no, tornarà a Suècia a complir una sentència de cadena perpètua que ha intentat rebaixar fins en quatre ocasions.