CRISI POLÍTICA A VENEÇUELA

Maduro guanya i amenaça amb excloure l'oposició de les presidencials

El chavisme obté una previsible victòria en les municipals, amb una abstenció del 53%

Maduro guanya i amenaça amb excloure l'oposició de les presidencials

. (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El chavisme va resultar previsible guanyador d'unes eleccions municipals en què va competir contra si mateix i davant la indiferència del 53% dels veneçolans en condicions de votar. La victòria va desfermar l'entusiasme del president Nicolás Maduro. En el seu discurs triomfal va intercalar serioses advertències amb l'esperança d'avançar pel camí del diàleg amb una oposició que es va abstenir de participar en la contesa i va cridar la ciutadania a quedar-se a casa. Maduro va amenaçar la Mesa d'Unitat Democràtica (MUD) d'impedir-los participar en els pròxims comicis que, si s'imposa la lògica, seran les presidencials del 2018. “Desapareixeran del mapa polític”, va dir sobre els partits que li van girar l'esquena a les municipals. “Un partit que no hagi participat avui i hagi cridat al boicot de les eleccions no hi pot participar més. Aquest és el criteri que l'Assemblea Nacional Constituent (ANC) ha esgrimit, i jo, com a cap d'Estat d'un poder constituït, els dono suport”, va dir. Però, al mateix temps, no va descartar fer-se present en la trobada amb representants de la MUD que s'ha de fer a República Dominicana el 15 de desembre. “Vull veure Julio Borges (president del Parlament), encara és un dels candidats (a les presidencials), encara està en la competència perquè és peça de Washington”, va assenyalar sobre aquesta reunió que podria obrir la porta per a una solució negociada de la llarga crisi política. “Aquestes negociacions de pau amb l'oposició no crec que durin quatre anys, crec que s'ha d'establir un sistema de diàleg permanent de tots els temes del país. Potser d'aquí uns mesos arribarà a acords, a una ruta”.

47% del padró

Notícies relacionades

Les eleccions municipals van representar un nou punt de fricció entre el Govern i els seus adversaris. La vicepresidenta del Consell Nacional Electoral (CNE), Sandra Oblitas, va dir que el poble va demostrar “la seva vocació de participació” a través del vot. Es va mobilitzar el 47,32% del padró: 9.139.564 electors, una xifra gairebé un 12% més baixa respecte a les anteriors eleccions municipals. La MUD, que va rebutjar intervenir en la contesa per considerar que no hi havia garanties, va trobar una raó més diumenge per fonamentar el seu rebuig al procés. Maduro va demanar als veneçolans que anessin a votar fins i tot amb l'anomenat “carnet de la pàtria”, sense valor per exercir el dret al sufragi. El rector principal del Consell Nacional Electoral (CNE), Luis Emilio Rondón, va haver de recordar que “l'únic instrument vàlid per exercir el vot és la cèdula d'identitat”.

Sense legitimitat

El chavisme va passar per alt aquesta advertència i va celebrar el gairebé 58% de les alcaldies obtingudes. Els candidats de la MUD que van decidir intervenir-hi, es van quedar amb gairebé el 16% dels càrrecs. L'analista Luis Vicente León va assegurar que el resultat de les eleccions no té res a veure amb el nivell de preferències polítiques de la població. Diosdado Cabello, un dels homes forts del Govern, va rebutjar aquest diagnòstic i va qualificar de “ridícul” que es qüestioni la legitimitat democràtica del chavisme. “¿Quin país del món, d'aquests que ens ataquen per "falta de democràcia" pot fer tres eleccions en un any?”, va dir en relació amb els comicis constituents, organitzats sense la presència opositora, i els regionals, en què va resultar vencedor, aquesta vegada davant la MUD. “El més gran d'això és que els pobles del món veuen què està passant a Veneçuela  i es comencen a aixecar veus al món dels atacs i les demostracions que cada dia dona el Govern Bolivarià i el company Nicolás Maduro per preservar la pau”, va afegir. La coalició no va trigar a contestar-li al vespre. “Unes eleccions creïbles es caracteritzen per la inclusió, la transparència i la igualtat de condicions. Cap d'aquests atributs ha estat present avui a Veneçuela”. Per la MUD “una immensa majoria de la població va expressar el seu repudi a aquest règim; uns no van anar a votar davant el que van considerar un camp minat i altres defensant el seu dret al vot exercint-lo malgrat les traves i l'avantatgisme oficials i expressant-lo a favor de candidats i partits que van decidir participar-hi”.