ESTAT D'EMERGÈNCIA

El foc a Califòrnia ja ha cremat una superfície superior a Nova York

Els incendis que van començar la setmana passada al sud de l'estat de Califòrnia han arrasat 230.000 hectàrees i han obligat a evacuar més de 200.000 persones

afp v220z

afp v220z / MARK RALSTON (AFP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'incendi anomenat Thomasque va començar la setmana passada al sud de Califòrnia, ja ha cremat una superfície de 230.000 hectàrees, una extensió superior a la de la ciutat de Nova York. El foc es va descontrolar dimarts passat, es va expandir massivament i va arribar a ocupar en poques hores una àrea de 18.000 hectàrees, fet que va obligar a evacuar 27.000 persones.

En una setmana, el foc, que afecta els comtats de Santa Bárbara i Venturas'ha estès fins i tot més i ha cremat uns 930 quilòmetres quadrats, un territori més gran que la superfície de la ciutat de Nova York, que ocupa al voltant de 790 quilòmetres quadrats. Des que van començar les flames, una persona ha mort, 200.000 ciutadans han sigut evacuats i més de 800 edificis han quedat destrossats.

El fort vent, que ha arribat a una velocitat de 80 quilòmetres per hora, ha accelerat la propagació de les flames i està dificultant la feina dels 5.700 bombers i els serveis d'emergència que estan treballant sobre el terreny. El cap de bombers del comtat de Ventura ja va advertir la setmana passada que “les perspectives per contenir l'incendi no eren bones”.

El pitjor any d'incendis en la història de Califòrnia

Notícies relacionades

Thomas s'ha convertit en un dels cinc pitjors incendis forestals que ha patit l'estat de Califòrnia, que ha arribat a cremar una mitjana de 50.000 hectàrees diàries. La setmana passada, el president dels Estats Units, Donald Trump, va declarar l'estat d'emergència i el governador de Califòrnia, Jerry Brown, va alertar que aquesta situació “es podria produir cada any” a causa del canvi climàtic.

Aquest és el pitjor any d'incendis en la història de Califòrnia. L'octubre passat, les flames van cremar gairebé 100.000 hectàrees al nord de l'estat i van acabar amb la vida de més de 40 persones.