TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

Netanyahu treu pit i aconsella als palestins que acceptin "la realitat" de Jerusalem

El primer ministre israelià acusa la UE d'"hipòcrita" hores abans de reunir-se amb Macron a París

Macron no qüestiona la mediació de Trump al Pròxim Orient tot i veure "perillosa" per a la pau la seva decisió sobre Jerusalem

zentauroepp41268155 french president emmanuel macron  right  and israeli prime m171210211331

zentauroepp41268155 french president emmanuel macron right and israeli prime m171210211331 / Philippe Wojazer

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Quatre dies després que el president dels EUA, Donald Trump, obrís la capsa de Pandora al Pròxim Orient quan va declarar Jerusalem capital d’Israel, el president francès, Emmanuel Macron, va rebre ahir el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que abans de pujar a l’avió rumb a París va acusar Europa de mantenir una actitud «hipòcrita» per reprovar la decisió de Wa-shington i no les agressions contra Israel. Una vegada a l’Elisi, Netanyahu va deixar clar que si els palestins volen arribar a la pau han de començar per acceptar que Jerusalem és la capital d’Israel. «Com més aviat els palestins s’enfrontin a aquesta realitat, abans avançarem cap a la pau», va comentar en la roda de premsa amb el president francès al final d’un dinar de treball. «París és la capital de França. Jerusalem és la capital d’Israel», va rematar.

Macron, que va condemnar «amb fermesa» els atacs soferts per Israel els últims dies, va traslladar a Netanyahu que França considera la iniciativa del president nord-americà  «perillosa» per a la pau, perquè no contribueix, en la seva opinió, a la seguretat d’Israel. Tot i això, no va arribar a l’extrem de qüestionar el paper mediador dels EUA al Pròxim Orient. Va optar per donar temps al temps, i esperar que es posi damunt la taula la proposta dels EUA: «Hem d’esperar a veure quina és la proposta, i si les dues parts l’accepten».

Mediació europea

Tampoc va parlar de llançar alguna mena d’iniciativa europea. «La situació és prou complexa perquè no sigui arbitrada des de l’exterior. És preferible no multiplicar les iniciatives. Soc partidari d’esperar a veure què es proposarà», va respondre Macron quan se li va preguntar si els EUA són el soci ideal per solucionar el conflicte entre israelians i palestins o si pot sorgir una mediació europea. El president francès va preferir posar l’accent en la necessitat de rebaixar la tensió, fent «una crida general a la calma», i va destacar que la diplomàcia francesa centrarà els esforços en l’estabilitat del Líban i en la construcció d’una pau duradora a Síria, on, de moment, continuen les accions militars contra l’Estat Islàmic.

En tot cas, va demanar a Netanyahu «gestos valents» envers l’Autoritat Palestina que contribueixin a sortir de l’actual situació d’impàs. En concret, congelar els assentaments jueus. I va insistir que la pau no depèn només dels EUA o de França, sinó de la voluntat dels dirigents palestins i israelians.

Notícies relacionades

Netanyahu, que es va dirigir al seu amfitrió com a «amic», va admetre no estar d’acord en tot amb el president francès. El seu principal argument va ser que només quan els palestins acceptin «la realitat» que Jerusalem és la capital de l’Estat hebreu es podrà avançar cap a la pau. «El caràcter històric de l’anunci de Trump és també important per a la pau. S’ha de donar una oportunitat a la pau. Al reconèixer la veritat històrica, obrim la possibilitat de noves negociacions», va dir el primer ministre israelià, que no va desaprofitar l’oportunitat per carregar contra el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que havia acusat Irsael de ser un estat «terrorista i opressor». «No tinc el costum de rebre lliçons morals d’un líder que ha bombardejat els kurds al seu país, ha empresonat periodistes, ha ajudat els terroristes a Gaza i ha matat innocents», va deixar anar.

Macron va llançar ahir una crida al líder turc per demanar-li, com a tots els actors de la regió, mantenir un paper «constructiu i estabilitzador».