PRESSIÓ EXTREMISTA

Atac ultra a les redaccions de 'La Repubblica' i 'L'Espresso'

Alerta a Itàlia per l'auge d'accions de militants de Forza Nova contra els mitjans

zentauroepp41215922 this picture made available by the italian newspaper la repu171206211957

zentauroepp41215922 this picture made available by the italian newspaper la repu171206211957

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

“Aquest és el primer acte d'una guerra política contra el grup Espresso i el Partit Demòcrata”, ha reivindicat Roberto Fiore, líder del partit de ultradreta italiana Forza Nuova, després d'un “assalt” al diari La Repubblica i al setmanari L’EspressoLa Repubblica L’Espresso, pertanyents al mateix grup, realitzat aquest dimecres.

Els militants ultres emmascarats no eren gaires, ni s'han produït danys, però la seva acció s'insereix en un gota a gota que des de fa dies s'està produint a tot Itàlia, a tres mesos vista d'unes eleccions generals molt ajustades entre els conservadors, els indignats i els progressistes.

Dies enrere, un grup d'ultres van entrar en un centre per a immigrants de Como, al nord, i pacíficament van llegir un programa contra la política d'acollida. La setmana passada va començar a córrer per les xarxes la imatge de Matteo Salvini, líder de la lliga Nord, vestit amb la mateixa imatge –emmordassat i davant de l'estrella del grup-- dels terroristes de les Brigades Roges quan van difondre la foto d'Aldo Moro, líder de la Democràcia Cristiana, segrestat per la banda.

També la setmana passada a Florència va aparèixer una bandera del segon Reich en una paret interna d'una caserna dels carrabiners. El mes passat el diari La Repubblica havia relatat que en una seu romana de Forza Nuova, nom de la formació dels ultres, els nous inscrits eren adoctrinats a llançar “atacs” contres els immigrants.

Suport de Gentiloni

Despres de l'“assalt” el primer ministre, Paolo Gentiloni, ha trucat al director del diari, Mario Calabresim i el ministre d'Interior, Marco Minniti, s'ha traslladat a la seu de la redacció. “Antifeixisme i llibertat de premsa són columnes de la democràcia”, ha dit.

En dies passats el ministre havia alertat de no infravalorar l'auge del fenomen de les esquadres d'acció feixista, que van ser famoses amb Benito Mussolini. Andrea Orlando, ministre de Justícia, ha advertit del perill a “tots els que han considerat com excessiva l'alarma i l'atenció dedicada a aquest tema”. Ha afegit que “existeix un extremisme que ha aixecat el cap i que és contrari als valors constitucionals i a les nostres llibertats”. Tots els partits s'han sumat amb missatges de solidaritat.

Els ultres portaven un cartell en què es llegia: “Boicoteja Repubblica i Repubblica L’EspressoPocs minuts després, el grup ha penjat a Facebook un escrit en què es llegeix: “Torxes enceses per il·luminar la veritat contra les mentides de les plomes venudes del règim i contra les màscares a les seves cares”. Han justificat la seva acció, afirmant que “representem cada italià traït per qui, amb la ploma, afavoreix el ‘dret a la nacionalitat’, la invasió i la substitució ètnica (amb els emigrants)”.

Notícies relacionades

En l'escrit anuncien que es tracta “només del primer atac contra qui serveix als interessos de les oenagés, de les cooperatives i màfies diverses...i des d'avui comença el boicot sistemàtic i militant contra qui difongui la substitució ètnica i la invasió...no donarem treva i els contestarem en qualsevol lloc”.

Comunicat de la redacció

Mentre la policia de l'antiterrorisme està investigant (un dels manifestants ha sigut retingut), el comitè de redacció de La Repubblica ha difós un comunicat en què denuncia “l'expansió de la intolerància, de l'odi, xenofòbia i feixisme que el diari està puntualment documentant amb gran atenció des de fa setmanes i que ha arribat a un nivell de gran preocupació”.