CRÍTIQUES A TRUMP

El Papa demana "respectar l''statu quo'" de Jerusalem

Francesc, que ha manifestat "la seva profunda inquietud per la situació", s'ha sumat a les critiques de part de la comunitat internacional per la intenció del president dels EUA de reconèixer la ciutat santa com a capital de l'Estat jueu

zentauroepp41209785 pope francis  c  arrives for a weekly general audience at th171206103706

zentauroepp41209785 pope francis c arrives for a weekly general audience at th171206103706 / ANDREAS SOLARO

1
Es llegeix en minuts

El papa Francesc s'ha mostrat contrari a la intenció del president dels Estats Units, Donald Trump, d'assignar Jerusalem com a capital d'Israel, una decisió que pot fer pública avui mateix el president dels EUA. El Papa, en una reunió que ha mantingut amb un grup de palestins implicats en el diàleg interreligiós amb el Vaticà, ha afirmat que "reconèixer els drets de tota la població" de la Terra Santa és la primera condició per al diàleg. El pontífex va parlar dimarts passat per telèfon amb el president palestí, Mahmud Abbàs. Francesc ha manifestat la seva "profunda inquietud per la situació". "Llanço un missatge perquè tots es comprometin a respectar l'statu quo de la ciutat, d'acord amb les resolucions pertinents de l'ONU"

Notícies relacionades

Aquest dimecres també ha reaccionat el Guia Suprem iranià, el verdader home fort de l'Iran, l'aiatol·là Alí Khamenei, que a la seva pàgina web ha qualificat la intenció de Trump de clar signe d'"incompetència i fracàs". L'enviat especial de l'ONU al Pròxim Orient, Nickolai Mladenov, també ha mostrat el seu rebuig a la decisió del president dels EUA i ha recordat que l'estatut final de Jerusalem és un tema que han de resoldre i decidir en una negociació els palestins i els israelians.

"Accions provocatives"

El Moviment de Països No Alineats ha mostrat també la seva "greu preocupació" per "les declarades intencions" dels Estats Units. El Moviment, la secretaria general de la qual ostenta actualment el president veneçolà Nicolás Maduro, adverteix que "aquestes accions provocatives" estan "en desacatament de les resolucions del Consell de Seguretat" i "augmentaran encara més les tensions" a la zona, "amb potencials repercussions de gran abast".