Negociació de la sortida de la UE

May i Juncker no aconsegueixen arribar a un acord sobre el 'brexit'

Els dos mandataris constaten una millor sintonia però no aconsegueixen tancar el pacte sobre la frontera d'Irlanda del Nord a causa dels unionistes del DUP

zentauroepp41187120 jw120  bruselas  b lgica   04 12 2017   el presidente de la 171204153827

zentauroepp41187120 jw120 bruselas b lgica 04 12 2017 el presidente de la 171204153827 / JULIEN WARNAND

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La reunió entre la primera ministra britànica, Theresa May, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va finalitzar ahir sense acord sobre el brexit, en contra del que s’esperava. La frontera amb Irlanda va ser el principal obstacle que va impedir avançar cap a la segona fase de les negociacions. Les dues parts van reconèixer un acostament i confien que els assumptes pendents es puguin resoldre abans de la cimera de caps d’Estat i de Govern convocada per a la setmana que ve. May necessita temps i retornarà a Brussel·les demà.

L’optimisme amb què va arrencar la reunió es va estroncar amb el rebuig dels unionistes del Partit Unionista Democràtic (DUP) a acceptar una proposta presentada per May per al manteniment a Irlanda del Nord de les regulacions amb la Unió Europea (UE). L’esborrany filtrat pels mitjans irlandesos contemplava que Irlanda del Nord es mantingui dins dels espais econòmics del mercat únic i de la unió duanera. Així s’evitaria l’existència d’una frontera física entre les dues parts de l’illa.

Però si May va creure que comptava amb el DUP, el partit amb el qual a més a més formar coalició per governar a Westminster, es va equivocar. Hi va haver una badada o un malentès. Des de Brussel·les, en ple dinar, la primera ministra va telefonar a la líder unionista, Arlene Foster, i aquesta li va deixar clar que no recolzava el pla. En aquest punt, les possibilitats de tancar un acord al llarg de la jornada es van esfumar.

"En els mateixos termes"

«Hem deixat molt clar que Irlanda del Nord ha d’abandonar la Unió Europea en els mateixos termes que la resta del Regne Unit i no acceptarem cap forma de divergència reguladora que separi Irlanda del Nord econòmicament o políticament de la resta del Regne Unit», va advertir Foster, a les escalinates del castell de Stormont, a Belfast, seu del Govern autònom nord-irlandès, envoltada per les principals figures de la seva formació. «L’economia i la integritat constitucional del Regne Unit no es poden veure compromeses de cap manera», va recalcar.

L’inesperat gir dels esdeveniments va deixar estupefacte el primer ministre de la República d’Irlan-da, Leo Varadkar. Londres i Dublín havien aconseguit un compromís poques hores abans, però May feia marxa enrere. «Estic sorprès i decebut perquè el Govern britànic no sembla capaç de respectar el que havia pactat a primera hora d’avui», va assenyalar Varadkar en una conferència de premsa, prevista en un principi per celebrar l’acord.

Assumptes pendents

La trobada d’ahir era de vital importància perquè es complia el termini donat per la UE al Regne Unit per presentar ofertes sobre els tres contenciosos pendents: la factura de sortida de la Unió, els drets dels treballadors comunitaris i la frontera amb Irlanda del Nord. Els 27 exigeixen arribar a un acord abans d’obrir la negociació sobre l’acord comercial entre Londres i Brussel·les.

Les negociacions es reprendran aquesta mateixa setmana. «Estic convençuda que s’arribarà a una conclusió positiva», va afirmar May, tot i que va reconèixer que «segueix havent-hi diferències en un parell d’assumptes que fan necessàries més consultes».

Juncker, per la seva part, va reblar que no haver aconseguit ahir un acord «no era un fracàs». «Hem tingut una reunió molt constructiva –va dir–, però malgrat el nostre esforç i els significatius progressos que nosaltres i els nostres equips hem fet en els últims dies sobre els assumptes restants, no ha sigut possible arribar a un acord complet».

Escòcia, Gal·les i Londres, mateix tracte

Notícies relacionades

La idea que Irlanda del Nord segueixi dintre del mercat únic va provocar que Escòcia, Gal·les i Londres reclamessin immediatament el mateix tracte. «Si una part del Regne Unit pot retenir un alineament regulatori amb la Unió Europea i estar de fet en el mercat únic (que és la solució correcta per a Irlanda del Nord), no hi ha segurament raons pràctiques perquè altres (parts) no puguin», va assenyalar la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon.

«Els londinencs van votar per una gran majoria a favor de seguir a la Unió Europea i un acord semblant (al d’Irlanda del Nord) pot protegir desenes de milers de llocs de treball», va argumentar l’alcalde de la capital, Sadiq Khan. El ministre principal de Gal·les, Carwyn Jones, va considerar que «no es pot permetre que diferents parts del Regne Unit siguin tractades de manera més favorable que altres». «Si a una part del Regne Unit se li permet seguir participant en el mercat únic i la unió duanera, esperem rebre la mateixa oferta», va afegir.