Crisi migratòria

L'ONU i la UE ultimen un pla per treure els immigrants més vulnerables de Líbia

Les recents imatges d'una subhasta de persones refugiades al país nord-africà ha consternat el món

 

 

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Accelerar els retorns voluntaris assistits i la reubicació dels destinataris de protecció per posar fi a les atrocitats que pateixen els immigrants a Líbia. Aquest va ser el principal compromís assumit per l’ONU, els països de la Unió Africana i els de la Unió Europea, en dues reunions celebrades aquesta setmana a Abid-jan (Costa d’Ivori) i a Roma, per resoldre la crisi migratòria del Mediterrani central. El país nord-africà, principal punt de sortida d’immigrants provinents de diversos països de l’Àfrica per intentar travessar el Mediterrani, s’ha convertit en un forat fosc on no es respecten els més essencials drets humans.

Els refugiats amuntegats en el tap libi són maltractats, tancats il·legalment i fins i tot comercialitzats com a esclaus. Unes recents imatges d’una subhasta de persones a Líbia  ha deixat el món bocabadat.

«És un important pas cap endavant per resoldre la crisi migratòria de Líbia», va manifestar el ministre italià d’Exteriors, Angelino Alfano, durant la reunió MED Dialogues, que va finalitzar ahir. La novetat, va assegurar, és que han obtingut «la col·laboració dels països africans per repatriar els que no tenen dret a l’asil».

 

El pla, traçat durant la cinquena cimera entre la Unió Africana i la UE, que es va acabar dijous, inclou la repatriació abans que culmini l’any d’uns 15.000 immigrants en situació de greu vulnerabilitat a Líbia. Es començarà per un primer grup de 3.800 persones que es troben en un centre a la vora de Trípoli, va confirmar l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

L’OIM també va explicar que l’augment d’immigrants censats als centres libis es deu al fet que en els passats dies van arribar gairebé 10.000  de centres «no oficials» de Sabrata. Amb això, segons l’agència, al país hi ha entre 700.000 i un milió d’immigrants. L’ACNUR va recordar que Líbia «únicament reconeix com a refugiats els ciutadans de set països: Síria, l’Iraq, Palestina, Somàlia, Eritrea, Etiòpia i Sudan del sud», com va dir Carlotta Sami, portaveu d’aquesta agència de l’ONU. Aquesta circumstància es deu al fet que el país no ha firmat la Convenció de Ginebra del 1951, que regula l’asil polític. 

Oficines d'ACNUR a Líbia

Notícies relacionades

«Hem demanat a Europa la reubicació de fins a 40.000 migrants africans, 5.000 dels quals són a Líbia», va explicar Sami. «Però de moment només hem rebut resposta per reubicar-ne 10.500». Tant l’OIM com ACNUR preveuen obrir oficines a Líbia en les pròximes setmanes.

La iniciativa s’afegeix als precedents acords de Líbia amb els països europeus, que aquesta setmana també van assegurar més inversions amb l’objectiu de frenar la fugida de joves de l’Àfrica.