El fantasma del frau

Estat d'excepció a Hondures després d'allargar-se el recompte de vots

L'Executiu decreta el toc de queda després de registrar-se diversos morts en disturbis

41158203 601 / Rodrigo Abd (AP)

41158203 601
TG113. TEGUCIGALPA (HONDURAS), 01/12/2017.- Simpatizantes de la Alianza se manifiestan hoy, viernes 1 de diciembre de 2017, en Tegucigalpa (Honduras). Honduras vive un ambiente de máxima tensión por la violencia desatada desde el miércoles con protestas en las calles, a pocas horas de que se conozca al nuevo presidente electo de los comicios generales del domingo, en los que los dos principales candidatos se autoproclamaron como tal. EFE/Gustavo Amador

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern d’Hondures va decretar divendres l’estat d’excepció per frenar la violència desencadenada als carrers per un presumpte frau en les eleccions generals, mentre el recompte de vots per definir el nou president s’allarga per l’absència de l’oposició en un procés especial d’escrutini.

    

El Govern espanyol va demanar ahir que es limitin tant com sigui possible els viatges a Hondures davant el risc per a la seguretat provocat per les fortes protestes que es repeteixen per tot el país, sota toc de queda. Els disturbis ja van provocar almenys 5 morts i  40 ferits.

    

El Govern de Juan Orlando Hernández, que aspira a la reelecció i avantatjava provisionalment en el recompte de vots l’opositor, Salvador Nasralla, va decretar l’estat d’excepció per un termini de 10 dies.

    

Durant la vigència del decret queda prohibida la lliure circulació entre les 6 de la tarda i les 6 del matí «en tot o part del territori nacional», amb excepció dels membres i el personal del Tribunal Suprem Electoral (TSE), els representants dels partits polítics, observadors i periodistes acreditats per l’organisme de comicis. També en queden al marge els treballadors de transport de càrrega, de les entitats d’auxili personal mèdic i d’infermeria i els membres del cos de seguretat i de justícia, a més de diplomàtics.

  

 La mesura es va decretar quan als carrers de les principals ciutats seguien aquest divendres les protestes que van començar dimecres, quan Hernández va passar a encapçalar les votacions que, amb el 94,35% escrutats, li donaven el 42,92% dels vots davant el 41,42% de Nasralla.

    

Després de dies de protestes al país, almenys es comptabilitzen cinc morts, manifestants i agents de les forces de l’ordre ferits, danys en edificis, saquejos de negocis, paralització parcial del trànsit, destrosses a monuments i incendis.

RESPONSABLES DE LES PROTESTES

L’oposició va acusar infiltrats dels actes de violència i Nasralla va dir que els responsables de les protestes al carrer «tenen noms i cognoms» –el president Hernández i els magistrats del Tribunal Suprem de Justícia David Matamoros i Saúl Escobar– i estarien propiciant la presumpta trampa en contra seu.

    

En aquest ambient i abans de l’anunci de l’estat d’excepció, el president del Tribunal Suprem de Justícia (TSJ), David Matamoros, va dir en roda de premsa que esperaven començar ahir el recompte d’un miler d’actes amb inconsistències i en les quals hi ha els vots que definirien el nou president del país.

Notícies relacionades

    

Les autoritats electorals havien anunciat que esperaven iniciar i acabar divendres el recompte, però el procés mai va començar perquè els representants de Nasralla no s’hi van presentar. Matamoros va afegir que l’Aliança d’Oposició també va fer sol·licituds sobre temes informàtics i electorals. 

Temes:

Hondures