MÉS PRESSIÓ

Irlanda exigeix una solució per a la frontera abans d'avançar en la negociació del 'brexit'

Dublín vol garanties abans de la cimera de la UE que no hi haurà una separació estricta amb Irlanda del Nord

undefined41064723 republic of ireland s foreign minister simon coveney  c  arr171201134932

undefined41064723 republic of ireland s foreign minister simon coveney c arr171201134932 / EMMANUEL DUNAND

1
Es llegeix en minuts
Efe

El viceprimer ministre i titular d'Afers Exteriors d'IrlandaSimon Coveney, ha reiterat aquest divendres que el futur de la frontera amb Irlanda del Nord s'ha d'aclarir abans de la cimera de la Unió Europea (UE) dels dies 14 i 15 de desembre.

Només llavors, va dir, els Vint-i-set i el Govern britànic podran passar a la segona fase de les negociacions sobre la sortida del Regne Unit del bloc comunitari, en què preveuen abordar la seva nova relació comercial després d'aquest divorci.

"Un salt al buit"

En declaracions a la cadena BBC, Coveney ha assegurat que no veu possible començar aquestes converses mentre no hi hagi un pla detallat per evitar l'establiment d'una frontera estricta entre la província britànica d'Irlanda del Nord i el seu país, que afectaria les dues economies de l'illa i el seu procés de pau.

"El que el Govern britànic ens està dient és: 'Confieu en nosaltres, resoldrem després aquest assumpte amb un ambiciós acord comercial'. Però això potser no serà possible", ha explicat el tanáiste (viceprimer ministre) i cap de la diplomàcia irlandesa.

L'assumpció d'aquest plantejament portaria el Govern de Dublín a entrar en la segona fase del brexit sense saber què passarà amb la frontera nord-irlandesa quan tot el Regne Unit abandoni el mercat únic i la unió duanera, i això representaria "un salt al buit", ha subratllat Coveney.

Tusk i Varadkar

"Hem d'acordar abans una fórmula que delimiti uns paràmetres dins dels quals puguem trobar una solució que eviti el restabliment d'una frontera a l'illa d'Irlanda", ha assenyalat.

Notícies relacionades

Coveney ha fet aquestes declaracions abans que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, es reunís aquest divendres a la tarda a Dublín amb el primer ministre irlandès, Leo Varadkar, per analitzar els progressos en aquesta primera fase de negociació.

A més de l'assumpte de la frontera, la UE confia a aconseguir avanços sobre els drets dels ciutadans i la factura de sortida que haurà de pagar el Regne Unit, abans de decidir si es passa a la següent fase a la cimera comunitària del 14 i 15 de desembre.