TRAGÈDIA A L'ARGENTINA

Els familiars exigeixen recuperar els cossos dels tripulants del submarí

La decisió de l'Armada d'acabar l'operació de rescat ha provocat les critiques dels parents dels mariners que demanen que no s'interrompin les labores de recerca

zentauroepp41151686 relatives of crew members of the missing ara san juan submar171201171729

zentauroepp41151686 relatives of crew members of the missing ara san juan submar171201171729 / Marina Devo

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Volem veure els cossos, necessitem fer un dol». L’exigència de Yolanda Mendiola, mare del tripulant Leandro Fabián Cisneros, sembla parlar per totes les famílies que a la base naval de Mar del Plata, a 400 quilòmetres al sud de Buenos Aires, es neguen a assumir la decisió de l’Armada. Dues setmanes després que l’ARA San Juan fos devorat pel mar, els militars han donat per acabada l’etapa de rescat de possibles supervivents. No ho han dit, però tampoc fa falta: la institució dona per morts els 43 marins i l’oficial del submergible.

A partir d’ara, el Govern es concentrarà només en la recerca del submarí a les profunditats oceàniques. L’Armada ha pres aquesta mesura davant la falta de resultats de l’operatiu que ha reunit 18 països –entre els quals hi ha els Estats Units, Rússia i la Gran Bretanya– i una inèdita tecnologia punta amb el propòsit de rescatar els tripulants.

Al sentir el missatge del parc capità Enrique Balbi, Yolanda Mendiola va reaccionar igual que ho van fer altres mares, dones i pares: «Fins que no me l’entreguin no tornaré a casa», va exclamar Mendiola, que viu a l’extrem nord del país. «¿Com pot ser que ens diguin que anem preparant-nos per al pitjor? Nosaltres hem de tancar aquest capítol, han d’anar a buscar-los».

Missatge de derrota 

Altres cossos desapareguts al mar –encara que no llençats al mar des d’un avió pels repressors de la dictadura– sacsegenla societat argentina. La mare de Fernando Villarreal, el cap d’operacions de l’ARA San Juan, no s’esperava aquell missatge de derrota de l’Armada. «Estem devastats», va afirmar. El pitjor va ser asabentar-se’n per la televisió. «No van ser capaços de trucar-nos ¿On és el suport psicològic, la contenció?», va lamentar.

El president Mauricio Macri va suspendre ahir les seves activitats públiques i els argentins esperen que digui alguna cosa sobre aquest esperat gir. De moment només ha parlat la diputada Elisa Carrió, la dirigent més mediàtica del Govern argentí. «El meu més sentit condol a tots els familiars de les víctimes», va manifestar.

Notícies relacionades

Dijous passat, mentre l’Armada anunciava que s’acabaven les tasques de rescat, Macri vivia minuts d’eufòria personal per haver assumit la presidència del G-20. «Avui és un dia històric per als argentins», va celebrar a les xarxes socials. Els mitjans de premsa sostenen que el mandatari passarà al retir a la cúpula de l’Armada. No obstant, mantindrà a Defensa el seu qüestionat ministre, Óscar Aguad, a qui va enviar a Mar del Plata a donar la cara.

«Sisplau no suspenguin la recerca, nosaltres no els donem per morts, hi pot haver una esperança de vida encara», va advertir en una emissora de ràdio de la capital una altra de les mares dels tripulants. «No volia que navegués, ell havia d’estar amb mi –va afegir–. Li vaig demanar per favor que no hi anés, era un suïcidi anar a aquella navegació. Jo li vaig pregar que es quedés. Ell no em va fer cas perquè volia estar amb els seus companys, tots sabíem que era un suïcidi, que tard o d’hora passaria». 

Temes:

Argentina